Nem csak a kütyüktől lesz okos egy város

Az irodapiacot nem fogja jelentősen átalakítani a koronavírus járvány, mert a dolgozók négyötöde már várja, hogy visszatérhessen a munkahelyére. A rugalmasan fejleszthető és átalakítható ingatlanok iránt nőhet a kereslet.

BigSEE Architecture 2021 díjjal ismerték el a BudaPart lakóépületét

Szlovéniában is elismerték a főváros modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjét. BigSEE Architecture 2021 díjat kapott a KÖZTI Szlovéniában. A BigSEE díjjal a délkelet-európai régió 21 országában díjazzák a legjobb építészeti, belsőépítészeti és formatervezési megoldásokat hat különböző kategóriában. A Középülettervező Zrt. a BudaPart lakóépülettel nyerte el az elismerést.

Ez lesz Budapest történelmének legnagyobb irodaberuházása - Új alpiac születik?

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a dél-budai irodapiac, de az előttünk álló időszakban is nagy változásokra számíthatunk. Gőzerővel folynak az építkezések a kerület több pontján, így a tervek szerint 2022 végére közel 180 ezer négyzetméternyi irodaterületet adhatnak át, sőt már az azt követő időszakra is vannak bejelentett fejlesztések. Ilyen például a BudaParton 2023 közepére megvalósuló DOWNTOWN, ami a MOL Campusszal együtt már a negyedik irodaház lesz az új városnegyedben. Hogy mit jelent ez a piac egészéhez képest és melyek a legnagyobb fejlesztések, ennek jártunk utána, bemutatva a főváros legnagyobb beruházását, ahol az évtized végéig 13 épületben mintegy 250 ezer négyzetméternyi irodaterület készülhet el.

Érthetetlen? - Ezért pörög tovább az új lakások piaca

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lehet a fővárosi újlakás-piac mozgatórugója, kik vásárolják meg azokat a lakásokat, amiknek átlagos kínálati ára 68, míg a medián ára 58 millió forint. Bár a lakásépítési engedélyek száma mérséklődött az elmúlt két év során, a korábban indított fejlesztések miatt a használatbavételi engedélyt kapott lakások száma 11 éves rekordot döntött tavaly, országosan 28 ezer, Budapesten több mint 6300 új lakással. A fővárosban a XI. kerület lett a legnépszerűbb fejlesztési helyszín, így ottani példákon keresztül néztük meg, hogy mekkora beruházások épülnek, azokban kik vásárolnak lakásokat és milyen hatással lesz ez a kerület életére.

Európai viszonylatban is kiemelkedik ez a budapesti városnegyed

A főváros modern kori történetének legnagyobb városnegyed projektje gőzerővel halad előre, a fejlesztés hazai viszonylatban egyedülálló, de európai szinten is felveszi a versenyt a hasonló léptékű beruházásokkal. Több százan élnek és dolgoznak a BudaParton, számos üzlet megnyitott már, idén elkészül a Beach&Bar homokos partszakasszal, és egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségépítő aktivitások.

Van igény a prémium lokációjú, új otthonokra – interjú

Várhatóan erős élénkítő hatása lesz a kedvezményes áfakulcs visszavezetésének az új otthonokra. A vásárlók így kedvezőbb vételárra és nagyobb választékra számíthatnak – véli Kiss Ákos. A BudaPart városrészt is fejlesztő Property Market értékesítési igazgatója szerint most érdemes lenne a rozsdaövezeti otthonokat is támogatni, így például nagyobb léptékű bérlakás építések is indulhatnának, méghozzá piaci alapon.

Ez a projekt minden egyes elemében unikum a hazai építőiparban

Ugyanakkor világszerte is hiába keresünk olyan toronyépületet, mint amilyet a MOL megálmodott a BudaPartra. A kivitelező Market Építő vezérigazgatója az új városrészt létrehozó BudaPart beruházás különlegességeiről is átfogó képet adott.