A legmenőbb városi strandok Európában

2021-07-07

A Lágymányosi-öbölben most megnyílt SHO BEACH BudaPart adta az apropóját, hogy Európa legjobb városi strandjai közül szemezgessünk. A tengerparti városoknál adott a lehetőség, de a folyóparti metropoliszok esetében sem lehet panaszunk, hiszen nincs annál különlegesebb érzés, mint egy nagyváros közepén strandolni.

Blijburg Beach – Amszterdam

Amszterdam világhírű a múzeumairól és a csatornahálózatáról, amely keresztül-kasul átszeli a várost, azonban nem különösebben ismert a strandjairól. Hollandia élen jár abban, hogy a tengertől fokozatosan hódítson vissza területeket, ennek ékes példája az IJburg mesterséges sziget Amszterdamban, amely 1990 óta a város része.

A terület ennek megfelelően a kultikus holland település legfiatalabb városrésze, ahol az ide költöző lakók száma ma már eléri a húszezret. Itt alakítottak ki egy különleges homokos strandot, a Blijburgot, amely nagy sikert aratott a helyiek körében, és ahová fesztiválokkal, élő zenével és tematikus partikkal vonzzák a strandolókat a világ minden tájáról.

Duna-sziget – Bécs

 Bécsben – Budapesthez hasonlóan – meghatározó szerepet játszik a Duna, ezen belül is a 21 kilométer hosszú Duna-sziget homokos és kavicsos partja nyáron a városi emberek igazi paradicsoma. A part éttermeknek és bároknak ad otthont, miközben egy családi strandot is kialakítottak egy 5000 négyzetméteres vízi játszótérrel kiegészítve, ahol a gyerekek önfeledten szórakozhatnak.

Az aktív kikapcsolódás számtalan formája lehetséges itt, így a fürdés, a csónakázás, a kerékpározás, vagy éppen a piknikezés. A Duna-sziget néhány perc alatt elérhető a belvárosból két metróvonalon keresztül is. A Reichsbrücke híd közvetlen közelében lévő "Duna Jumping" komplexum pedig a világ legnagyobb úszó trambulinközpontja 40 egyéni ugróterülettel.

Southbank Centre Beach

Southbank Centre Beach májustól szeptemberig London egyik legnépszerűbb városi strandja a folyóparti sétányon, ahol 85 tonna homokot helyeznek el a nyári hónapokban. A közelben számos kulturális intézmény működik, ráadásul számos fesztivál is színesíti a programkínálatot.

Különleges élmény lehet egy ilyen hatalmas metropolisz közepén kikapcsolódni, miközben a város világhírű épületei között tölthetjük az időnket. A Temze folyóban a víz bizonyos napszakokban visszahúzódik, és ilyenkor amúgy is megjelenik egy kis homokos tengerpartra emlékeztető szakasz, vagyis ez a beach-hangulat nem idegen a környezetétől.

Islands Brygge Harbour Bath – Koppenhága

Koppenhága belvárosában az egyik legnépszerűbb helyszín az Islands Brygge Harbour Bath, amely egykor egy lepusztult ipari kikötői terület volt, mielőtt a helyi önkormányzat megtisztította, és kulturális-társadalmi központtá alakította 2003-ban. A dán főváros három kikötői fürdő közül először a Harbour Bath épült meg, és gyorsan népszerűvé vált mind a helyiek, mind az ide látogatók körében. 600 fő befogadására alkalmas az öt medence, amelyek közül kettő kifejezetten gyermekeknek készült.

A Harbour Bath különleges miliőt biztosít az itt relaxálóknak száraz dokkokkal, mólókkal, hajó rámpákkal, sziklákkal, játszóterekkel és pontonokkal. A helyszín búvártornyokat is kínál, amelyek egy, három, illetve öt méter magasak, hiszen az egyik medence mélysége eléri a hét métert is. A kikötőfürdő a megújuló, élhető és „zöld” Koppenhága szimbólumává vált.

SHO BEACH BudaPart - Budapest

A Lágymányosi-öbölben nyitott meg a magyar főváros egyetlen szabadvízi strandja, a SHO BEACH BudaPart. Az itt kialakított prémium strandon a fürdőzés mellett sportolási lehetőségekkel, kulináris élményekkel és a nyár folyamán változatos programokkal várják a látogatókat. De nemcsak a strandon, hiszen a városnegyedben megnyitott a kultikus Dürer Kert is.

A BudaPart a főváros egyik legnagyobb szabású városnegyedfejlesztési projektje lakóépületekkel, irodaházakkal, szállodával, kiskereskedelmi egységekkel. Emellett hatalmas park és vízfelület övezi az épített környezetet, amely kiváló helyszínt biztosít a strandnak is, ahol a homokos vízparton a reggeli kávézástól a napközbeni étkezésen keresztül az esti koktélozásig biztosított a szabadtéri időtöltés.

Bassin de la Villette – Párizs

A Paris-Plages keretében a világváros minden nyáron ideiglenes mesterséges strandokat hoz létre két fő helyszínen: a Szajna és a Bassin de la Villette mentén, Párizs északkeleti részén. A lezárt utak mentén homokos strandokat alakítanak ki és pálmafákat telepítenek, amelyek óriási vonzerőt jelentenek a látogatók számára. Az első strand még 2002-ben nyílt meg, és 2007-ben a látogatók száma már meghaladta a négymilliót.

Folyamatosan új funkciókkal bővül a strandzóna, többek között a két folyópartot transzferkomp köti össze, és úszómedencét is kialakítottak. A legismertebb strandot pedig a Bassin de la Villette mentén, Párizs legnagyobb mesterséges taván alakították ki, amelyet nyáron tengerparti üdülőhellyé alakítanak, így ez a Paris-Plages egyik legnépszerűbb helyszíne. A tavat egyébként 1808-ban töltötték fel vízzel, azóta színesíti Párizs látképét.

Spree – Berlin

Berlinben a Spree folyó mentén számos nyári strandot alakítanak fel, ahol mesterséges pálmafák és a balti-tengeri partvidékről hozott homok biztosítja a beach-hangulatot. Érdemes külön is megemlíteni a Bundespressestrandot, a Capital Beach-et a központi vasútállomás közelében vagy éppen az Oststrandot, amely az egykori berlini fal mellett található. Kedvelt helyszín a Badeschiff is, ahol egy stílusos úszó fürdőházban hűthetik le magukat a vendégek, miközben akár jógázhatnak is.

Júliusban és augusztusban számos eseménysorozat zajlik a strandokon, amelyek Berlin szabadtéri találkozási pontjaként váltak ismertté. Számos különleges tengerparti bár biztosítja a karibi „fílinget” amelyek frissítő koktélokat kínálnak a homokon. Az egyik leghíresebb a Friedrichshain-i Yaam, míg a Strandbar Mitte az egyik legrégebbi vendéglátóhely nyugágyakkal, pálmafákkal, ahol felhőtlenül kikapcsolódhatnak a látogatók egy nagyváros kellős közepén.