Budapest egyik legfontosabb üzleti negyede lesz a BudaPart – interjú dr. Schrancz Mihállyal

2021-08-05

A MOL Campus bokrétaünnepsége adta az apropóját, hogy a székház mellett gőzerővel épülő BudaPart városnegyed-fejlesztés aktuális eredményeiről és terveiről beszélgessünk dr. Schrancz Mihállyal, a fejlesztő Property Market ügyvezető igazgatójával.

 A BudaPart és a MOL Campus szinte szimbiózisban épül a Lágymányosi öböl mentén. Hogyan lehet a két projektet összehangolni, milyen szinergiákról beszélhetünk, amely mindkét beruházás számára egy win-win szituációt eredményezhet?

– A BudaPart egy olyan egységes városnegyed koncepción alapul, amelynek a MOL Campus is része, hiszen amikor 2016-ban a dán Adepttel együttműködve megterveztük az új lakó- és üzletnegyed vízióját, abban a Mol székháza is szerepelt, vagyis szerves egységben épül-szépül a teljes projekt a Lágymányosi öböl mellett. Még 2016-17 környékén a Mollal egy bérleti konstrukcióról kezdünk el tárgyalni, majd végül egy adásvételi szerződés révén az olajipari vállalat tulajdonába került a telek, ahol most a bokrétaünnepséget tartotta a Market Építő Zrt.

 Az egységes tájépítészeti koncepció mellett a retail funkció is összeköti a két projektet, hiszen a székházhoz kapcsolódóan is nyílnak majd kiskereskedelmi egységek, akárcsak a mi általunk fejlesztett házakban, ahol többek között a bevásárlóutcát is kialakítjuk, és akkor még nem említettük a Kopaszi-gát szolgáltatásait. 

Összességében a mi víziónk szerint az irodaházaink és a Mol székháza együttesen Budapest egyik, vagy akár a legfontosabb üzleti negyede lesz középtávon.

 – Térjünk vissza a BudaPartra! Ha a Rákóczi hídon haladunk, akkor szintre hétről hétre szabad szemmel is jól látható a fejlődés. Hogyan állnak a fejlesztések, mi készült már el?

– Eddig két irodaházat és öt lakóépületet adtunk át, illetve nemrég elindítottuk az iroda és hotelfunkcióval megvalósuló vegyes fejlesztésünk, a BudaPart DOWNTOWN építését is, miközben a következő lakóházunkon is dolgoznak a kivitelezők. Emellett már hét épület van előkészítési fázisban, a terveink szerint ezek közül még idén két társasház kivitelezését szeretnénk megkezdeni.

 – Hogyan áll a lakások értékesítése, mekkora a kereslet, illetve az irodaházak mennyire népszerűek a bérlők körében?

– Az első négy lakóház értékesítési folyamata gyakorlatilag lezajlott, hiszen mindössze három eladó lakásunk maradt. Az ötödik lakóépület értékesítettsége is közel 80%-os arányt ért el, míg a februárban elkezdett társasházunkban az ingatlanok felét már eladtuk, vagyis nagyon jó tempóban találunk az ingatlanjaink számára vevőt. A kereskedelmi fejlesztéseinket tekintve az első irodaházunk száz százalékban bérbe van adva, és már közel 50% a második irodaépületünk, a BudaPart CITY kihasználtsága.

– Az ingatlanpiacot most erős hatásként érte az építőanyag árak robbanásszerű emelkedése. Ez hogyan hat a piacra, milyen zavarokat okozhat?

– A szerződött lakó- és irodaprojektjeinket érdemben már nem fogja érinteni az építőanyag áremelkedés, hiszen az anyagszükségletet már korábban lekötöttük. Az új projektek indításával ellenben a piaci szereplők kivárnak, hiszen ez a nem várt áremelkedés jelentős mértékben hatást gyakorol az üzleti tervekre. Meglátjuk, hogy hogyan mozognak majd a közeljövőben az építőanyagok árszintjei, de érdemi csökkenésre nem számítunk, talán a korrekcióra lehetőség nyílik majd.

Dr. Schrancz Mihályt, a Property Market ügyvezető igazgatóját a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján előadóként köszönthetjük a „Kereskedelmi fejlesztések” panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.