Dél-Buda a magyar Szilícium-völgy, az irodisták paradicsoma

2017-10-02

Egy kerület sikertörténete

Dél-Buda valójában egyet jelent Újbudával (illetve Budafok-Téténnyel), és mivel a XI. kerület az egyik legdinamikusabban fejlődő fővárosi övezet, így az itteni irodapiac is egyre jobban szárnyal. Pedig nem mindig volt ez így, hiszen a sokszínű és eltérő adottságokkal rendelkező városrészben jelentős rozsdaövezet található, ahol a régi gyárépületeket sokáig csak koloncként cipelte magával a kerület.

Aztán az ingatlanpiac fellendülésével Dél-Buda is nagyot nyert, hiszen mind a lakáspiac, mind a kereskedelemi ingatlanpiac szereplői jelentős befektetéseket eszközöltek. Újbuda a maga 170 ezres lakosságszámával a legnépesebb fővárosi kerület. Ráadásul nem csak a bel-budai negyedek szépülnek-fejlődnek, hanem a lakótelepek is egyre élhetőbbek, igényesen újulnak meg a zöld területek (pl. Bikás park).

Az ezredforduló idején jelentős lakásbumm alakult ki, a lágymányosi egyetemi kampusz és az Infopark kiépülésével pedig az ingatlanpiac más szegmensei is feléledtek, nem beszélve a Budafoki út környékének revitalizációjáról. Megépült az Allee is a Móricz Zsigmond körtértől nem messze, átadták a négyes metrót, meghosszabbították az egyes villamost, a budai fonódó villamos is elkészült, így az infrastruktúra terén is nagyot lépett előre Dél-Buda.

A helyi irodapiac pedig a válságot követően egyre nagyobb népszerűségre tett szert, amit jól jelez, hogy a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma első negyedéves adatai szerint itt a legkisebb az üresedési ráta (3,6%). Különösen az infokommunikációs szektor szereplői preferálják az alpiacot, szinte egy magyar Szilícium-völgy formálódik a területen.

Lágymányos

Dél-Buda egyik legaktívabb területe Lágymányos, ahol az Infopark a mai napig egy jól prosperáló önálló kis irodanegyed. A népszerűségét jól jelzi, hogy az elmúlt években is történt itt néhány befektetési tranzakció, illetve a Duna-parti üres telkeken a Wing építi a 24 ezer m2-es Ericsson Házat, amely már elérte legmagasabb pontját, és idén be is fejezik a munkálatokat.

A tervek szerint itt a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Parkban a svéd techóriás új kutatás-fejlesztési központja mellett még egy irodaház épül majd. Mivel az Ericsson elköltözik a Science Parkból, ezért elérkezett az idő, hogy ezt a komplexumot is felfrissítsék a DVM group közreműködésével idén és 2018-ban. Ha pedig innen Újbuda központjába vezet az utunk, akkor az Allee-ben is bérelhetünk irodát.

BudaPart és az Office Garden

Lágymányos azonban még egy unikális területtel rendelkezik, ez pedig a méltán ismert Lágymányosi öböl a Kopaszi gáttal, ahol évtizedes huzavona után most a Property Market Kft. fejleszti a vadonatúj BudaPart városnegyedet 54 hektáron. A már kialakított zöld területet megtartva lakó- és irodaházakat építenek a területre, kezdésnek két lakóépülettel és egy irodaházzal indították el a projektet, amelynek kifutási ideje csaknem tíz év lesz. A tervek között szerepel egy 120 méter magas toronyház is, amely irodafunkcióval fog rendelkezni, de még dolgoznak a végleges dizájnon.

A gigaprojektet határoló Budafoki út is jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben, hiszen irodaházak és kiskereskedelmi komplexum is található a környéken, valamint számos lakóprojekt is megvalósult, illetve most is folyamatban van. Itt üzemel az IP West irodakomplexum, amely a Rákóczi híd mentén igazán impozáns ingatlanegyüttes. A közelben a Dombóvári út-Nádorliget utca sarkán pedig épül az 5 ezer m2-es Alphagon irodaház a Bischoff & Compagnons fejlesztésében, amelynek átadására 2019 második negyedévében kerül sor.

Kissé délebbre a Hengermalom utcán az Office Garden a válság miatti megtorpanás után újult erővel épül, hiszen idén átadják a 18.500 m2-es harmadik épületet a GRT Group fejlesztésében, és hamarosan kezdődik a negyedik irodaház kivitelezése is, amelyet várhatóan 2019-ben adnak át egy jelentős fitneszközponttal együtt. Vagyis a komplexum már valóban irodapark formát kezd el ölteni annak minden előnyével.

Bartók Béla út és a Budaörsi út

Újbuda fő ütőere a Bartók Béla út, amely a korábbi elhanyagolt évtizedek után szinte teljesen újjászületett, és a főváros új kulturális negyedévé kezd válni kávézókkal és kiállítási terekkel. Jelentős részét felújították, korábban kicserélték a villamossíneket, most pedig véglegesítették a budai fonódó villamoshálózatot, amely távolabbi városrészeket is gyorsan összeköt Újbudával. Itt a Móricz Zsigmond körtér mentén fekszik a Bartók Ház, amely kiváló lokációban kínál irodaterületeket.

Ha haladunk kifelé, akkor még szintén a Bartók Béla út mentén található a Bartók Udvar, ahol az InfoGroup tervei szerint hamarosan megépülhet az új, 24.000 m2-es fejlesztési ütem. A közelben elkészült kelenföldi intermodális csomópontnál pedig nem csak a pályaudvar újult meg, hanem működik végre a négyes metró, így nincs akadálya, hogy a Budaörsi út mentén megépüljön a Futureal Budapest One névre keresztelt 65 ezer m2-es irodaparkja is. Nem messze innen pedig semmiképpen se feledkezzünk meg a Dorottya Udvarról, amely egy különleges indusztriális miliővel megáldott irodaparadicsom a maga csodás zöld parkjával.

Fehérvári út környéke

Az alpiacon emellett még sokféle irodaház található, így különösen a Fehérvári út és a Budafoki út által közrezárt sáv környéke népszerű a bérlők körében, ahol olcsóbb irodaépületek is rendelkezésre állnak. Itt sorolhatjuk fel a Dexagon Irodaházat, a BFI Házat, a Multi Plazát, a South Buda Business Parkot, az Újbuda Iroda - Barázda Centert, a BC 209-t vagy éppen a Start Irodaházat. A megközelíthetőség mind tömegközlekedéssel, mind autóval roppant egyszerű, gyorsan elérjük a négyes metró megállóját, illetve több bevásárlóközpont is üzemel a környéken, valamint persze Újbuda Központjának sokszínű szolgáltatási palettáját se felejtsük el (piac, Allee stb.).


A teljes cikk: http://realista.hu/ingatlanpiac/dl-buda-a-magyar-szilcium-vlgy-az-irodistk-paradicsoma/133161