Mi egy tökéletes iroda titka? Hogyan kell elképzelni a jövő irodáját?

2017-11-07

Felgyorsult világunkban egyre inkább átformálódik a tökéletes irodáról alkotott képünk, és már nem csak egy asztalról, székről és egy számítógépről szól ez az egész. Ennek az alapvetően pozitív változásnak több oka van. Például a megnövekedett munkamennyiség: minél több időt tölt valaki a munkahelyén, annál fontosabb, hogy az iroda, legyen szó akár open office-ról, akár szeparált terekről, ne csupán egy adott funkciót kiszolgáló helyszín legyen a mindennapjainkban, hanem egyúttal egy inspiráló, modern, komfortos pontja az életünknek.

Mivel a minket körülvevő világ, s benne mi magunk is, állandóan változunk így attitűdbeli átalakulásaink nyomot hagynak a környezetünkön, tehát még a munkahelyünkön is.

Azok az Y vagy Z – generációs fiatalok, akik például most fognak vagy nemrégiben váltak munkavállalókká, magukkal hoztak egy olyan szemléletet, melynek középpontjában a dolgozói well- being áll. Az ő szemszögükből a munkakörnyezet már nem azt jelenti, hogy ajtó-ablak és a négy fal. Egy jó iroda ma már inspirációs eszköz.

Egy jó iroda nem korlátozza az ott dolgozókat, hanem épp ellenkezőleg az általa kínált lehetőségekkel tovább sarkallja őket még hatékonyabb, még eredményesebb munkavégzésre.

Erre reagálnak a jövő irodaházainak tervezői, amikor az új munkavállalói nemzedék igényeinek megfelelően választják ki, hol épüljenek ezek az épületek, hogy nézzenek ki, milyen legyen az elosztásuk, kapacitásuk és így tovább. Ilyen pozitív példát ma már Budapesten is találhatunk. A Property Market Kft. fejlesztésében és a 21 éves múltra visszatekintő Market Építő Zrt. kivitelezésében épül Újbudán a BudaPart városnegyed, melynek első ütemében meghatározó szerepet tölt be a BudaPart Gate nevet viselő, 20.000 négyzetméteres, Duna-parti irodaépület, melyet 2019 elején adnak majd át.

A Kopaszi Gát és környéke

  • a víz közelsége
  • a BudaPart által kínált 20 hektárnyi zöld terület
  • a munka
  • a családi élet
  • a sport és a szórakozás tereinek találkozása.

2017-ben ezeknek mind-mind egy tökéletes irodában meg kell lenniük, vagy lehetőséget kell rájuk biztosítani. Ezek növelni fogják a dolgozók kreativitását, de először meg kell szabadulni a stressztől, amely főleg egy nagyvárosban, igen hamar utoléri az embert. Ezért már a fejlesztés első pillanatától törekedtek például arra, hogy a BudaPart Gate irodáiban dolgozóknak

  • minél kevesebb fejtörést okozzon például a mindennapi közlekedés
  • ne kelljen az ebédszünetük nagy részét azzal tölteni, hogy ár-érték arányban megfelelő étkezdét keresnek a környéken
  • bármikor élvezhessék a zöldövezeti környék minden előnyét.

Az irodaépület ugyanis úgy autóval, mint tömegközlekedéssel könnyedén megközelíthető, a BudaPart beruházás keretein belül nem csak lakóházak és irodaépületek, de további vendéglátóipari egységek is költöznek a Lágymányosi-öbölbe, így az is bármikor módot talál a feltöltődésre, aki csak a természet közelében tud kikapcsolódni.

A BudaPart irodaépületeinek kialakításánál törekednek arra, hogy a lehető legkörnyezettudatosabb megoldásokat válasszák annak érdekében, hogy az itt dolgozók és lakók ökológiai lábnyoma a lehető legnagyobb mértékben csökkenhessen. A BudaPart Gate épülete magas minőségű, A-kategóriás, LEED Gold minősítésű irodaház lesz a fejlesztés főterén. Az akár 2400 négyzetméteres nagy alapterületű szintek, hatékony alaprajzi kialakítást biztosítanak minden típusú bérlő számára.

A Property Marketnél arra törekedtek, hogy olyan közösségi tereket hozzanak létre a BudaPart Gaten belül, amelyek nem csak azokat hozzák össze, akik egy irodában dolgoznak, de az épület valamennyi munkatársából igazi közösséget tudnak formálni.

A BudaPart nem csupán irodaházakról szól majd, hiszen egy valódi városnegyeddé fog fejlődni az elkövetkezendő évek során: számos modern lakóház is épül itt, amelyek kulcsrakész állapotban várják leendő tulajdonosaikat – nem beszélve Magyarország első 120 méteres toronyházról, mely MOL Campus néven, a MOL Group irodaépülete lesz.