BudaPart: 6 ütem, 10 év, 26 épület

2017-11-10

- Miért nevezhető unikálisnak a Property Market fejlesztése?

A BudaPart elhelyezkedése egyedülálló: Budapest központjához közel található, 3 km hosszú vízparti szakasszal, a Duna gyalogos megközelíthetőségével. A projektnek egyedi jelleget ad a Dunával való közvetlen kapcsolat és a Kopaszi gát parkjának jelenleg is elérhető kellemes hangulata. A BudaPart másik előnye, hogy épületeinek kivitelezésért Magyarország legnagyobb magasépítő vállalata, a 21 éves szakmai múlttal rendelkező Market Építő Zrt. felel, akik a legkorszerűbb technológiákat és alapanyagokat alkalmazzák és rendelkeznek a szükséges munkaerővel, valamint alvállalkozói körrel.

- Mennyire véglegesek a tervek?

A BudaPart egy hosszú távú projekt, várhatóan 10 év alatt hat ütemben épül meg a tervezett 26 épület. A tavaly bemutatott látványtervek még a tömegmodell ábrázolására szolgáltak. Az úgynevezett Masterplan, amit a dán várostervező partnerünk, az Adept készített számunkra egy beépítési koncepciót vázolt fel. Ennek a szellemében véglegesítjük az épületeinket. Az ütemezés sorrendjében mindegyik épületre más-más tervezőt kérünk fel, akik aztán kivitelezési fázisig kísérik az épületeket. A folyamat során megszületnek az épület végleges alaprajzai, homlokzatai. Mára már az első ütem épületeinek és egyéb szükséges szakágak építész tervei alapján frissített látványok is rendelkezésünkre állnak, hogy az érdeklődők a megvalósuló környezetet is láthassák. Természeten, igény esetén ezeket az épületeket tudjuk a bérlők igényeire szabni annak megfelelően tervezni és ú.n. BTS irodákat létrehozni. tudjuk rugalmasan kezelni ezeket a bérlők igényei szerint. A beruházás alapkövét 2017. június 12-én tették le, az első ütemben két lakóépület - összesen 265 lakással-, valamint a BudaPart Gate irodaház készül el, melyek 2019 elején kerülnek átadásra.

- Magyarországon van hasonló projekt? Milyen nemzetközi ’’mintákat” vizsgáltatok?

A manapság nagyon népszerű és kényelmes multifunkcionális ingatlanfejlesztésekre számos sikeres nemzetközi mintát - például a varsói Waterfront Projektet vagy koppenhágai Ørestad negyedet - ismerünk, melyek teljeskörű szolgáltatást adnak, hisz egyszerre nyújtanak otthont, kikapcsolódási lehetőségeket és motiváló munkakörnyezetet.
Mi is a 21. századi kortárs urbanisztika alapelvének megfelelő vegyes funkciójú beépítéseket kerestünk. A nemzetközi példákat elemezve arra jutottunk, hogy az európai és a nem európai emberek életmódja jelentősen eltér lépték és karakter tekintetében, ezért inkább elsősorban az Európán belüli új városrészeket tekintettük kiindulási pontnak. A fentieken túl vizsgáltuk még Malmö Vastra Hamnen városrészét, Koppenhágában a Sydhavnent és a Nordhavnent, Milánóban a City Life-ot, a Bécsi Aspern Seestadtot és a Hauptbahnhof környezetét, valamint a Hamburgi Hafencity-t is. Habár összességében tehát sok példát, hasznos külföldi tapasztalatot megvizsgáltunk, arra jutottunk, hogy ez a típusú különleges lokáció, amely a BudaPart rendelkezésére áll, nincs igazán sehol.

- Milyen szempontokat vettetek figyelembe az iroda/lakás arány kialakításánál?

A BudaPart igazodik a piaci igényekhez, egyedülálló elhelyezkedésével és rekreációs lehetőségeivel a kényelmes otthon, a munkahely és a kikapcsolódás hármasát testesíti meg. Elsősorban ezeket a szempontokat vettük figyelembe az új városrész harmóniájának megalkotása és fenntartása érdekében. A BudaPart egész területe 54 hektár, melyből az építési telek csaknem 23 hektárt tesz ki, illetve 20 hektárnyi zöld- és 11 hektárnyi vízfelület szolgálja a beruházás élhetőségét. A lakások-irodák aránya közel fele-fele.

- A honlapon azt írjátok, hogy elindult a 2. ütem előregisztrációja. Az első elkelt?

Az első ütem lakásai szinte teljes egészében elkeltek, ez indokolta, hogy a 2. ütemben épülő ingatlanok értékesítését már elkezdjük. Az első irodaépületünkre vonatkozóan pedig számos bérlőjelölttel tárgyalunk, s vannak már aláírt szándéknyilatkozataink.

- Mi lesz a Mol-toronnyal?

2017. október 2-án jelentette be a MOL, hogy új székhelyét a Kopaszi gát melletti területen, a BudaPart főterén építi meg. A 2021-ben átadásra kerülő épület a világszínvonalat hozza el a magyarországi irodaház építészetbe. A Foster + Partners tervei alapján megvalósuló 28 emeletes MOL Campus maximálisan illeszkedik a BudaPart fejlesztés beépítési koncepciójába, mely ezáltal az új városnegyed fontos jelképévé válik majd. Közép-Kelet Európai régió egyik vezető társaságának döntése, mely szerint e területen építi meg új székházát, nagyon fontos elismerést jelent a BudaPart számára. A több, mint száz éves múlttal rendelkező MOL üzleti, szakmai tapasztalata, eredményei és stabilitása is garancia arra, hogy az épület és közvetlen környezete magas minőségben és fenntarthatóan működjön.