Város a városban: ilyen lesz a BudaPart első üteme - interjú

2018-06-27

Mennyire lesz meghatározó a beruházás Budapest látképe szempontjából?

A beruházás beépítési koncepcióját a dán Adept-tel közösen dolgoztuk ki. A beépítés egyik fő megkülönböztető eleme, hogy az egyes tömbök beépítési magassága is változatos, helyenként 16 emelet magas lakótornyok is kialakulnak –ez Budapesten egyedülálló megoldás.

A BudaPart épületeit egytől egyik elismert építészek jegyzik: a Lukács & Vikár Építészstúdió, a Finta Stúdió, a Stúdió 100, a Közti, valamint Fazakas György és Finta Sándor is a tervezők között van.

Fontos elismerést jelent a számunkra, hogy a MOL is a BudaParton, közvetlenül a BudaPart Gate irodaházzal szemben építi meg új székházát, a világhírű Foster + Partners tervezésében. Ez a 2021-re elkészülő épület a világszínvonalat hozza el a magyarországi irodaház-építészetbe, a BudaPart Gate-tel együttesen pedig az egész beruházás szimbolikus kapujaként üdvözli a fővárosiakat.

Emellett a nagyléptékű beruházás mellett meg fog maradni a Kopaszi-gát közösségi tere, a zöldfelületek, illetve az emberek kapcsolata a Dunával?

A Kopaszi-gát hangulata a megszokott marad, sőt, terveink szerint ez gyűrűzik tovább az épülő városnegyed felé, ahol egy, a belvárosinál kedvezőbb légarányú, szellősebb beépítési koncepciót dolgoztunk ki.

Nagy hangsúlyt fektetünk a terület gyepesítésére, parkosítására: több mint ezer fát és ezer négyzetméternyi cserjét ültetünk, továbbá 2 hektárt meghaladó területen gyepesítünk.

Az 54 hektárnyi területből a közel három kilométer hosszú Duna-part nyújtotta 11 hektárnyi vízfelület és 20 hektárnyi zöldfelület együttes atmoszférája olyan érzést nyújt majd, mintha nem is egy nyüzsgő világvárosban lennénk – a BudaPart mégis nagyon közel van mindenhez.

Milyen újszerű megoldásokkal találkozhatunk majd a beruházás kapcsán, ha összehasonlítjuk a hazai lakópark-építés más szereplőivel?

Jelenleg 635, a legújabb nemzetközi trendeknek megfelelő, tágas, nagy belmagasságú, kiválóan benapozott lakásokat építünk, amelyek jelentős részét dunai panoráma is jellemzi.

A BudaParton nem csupán lakásokat vagy irodákat építünk, hanem egy 21. századi városrészt, és életteret is egyben. A Kopaszi-gát különleges természeti adottságait kihasználva szeretnénk, hogy a természetközeliség, a kikapcsolódási lehetőségek és a közösségi terek egyaránt domináljanak, az ott élők és dolgozók számára egy újfajta életstílus lehetőségét nyújtva, közösséggé szervezve őket.

Az építkezéseket úgy ütemezzük, hogy az új városnegyed már a kezdetekkor a legkülönfélébb szolgáltatásokat nyújtsa, így a 2019-ben elkészülő épületekben is tervezzük bankfiók, szupermarket, óvoda, szépségszalon, valamint különböző üzletek, fitnesz- és sportlétesítmények nyitását. Emellett természetesen az épületek környezetében teljes mértékben kiépített, a Kopaszi-gát közparkjához közvetlenül kapcsolódó infrastruktúra kiépítésén is dolgozunk.

Hogyan szabja át a BudaPart Újbuda és a közeli kerületek életét?

Kiemelt célunk, hogy Budapest új városnegyede izgalmas színfoltot jelentsen mind az ide költözőknek, mind a munkába járóknak vagy kikapcsolódási céllal érkezőknek.

A BudaPart építésével egy időben pedig olyan fejlesztések is zajlanak, amelyekből a környéken élők is profitálhatnak. A Dombóvári úti csomópont és gyalogos átjáró átépítése már folyamatban van: tavaly óta újra kikötnek a BKK hajójáratai, a budai fonódó villamosvonal meghosszabbítása és a városnegyed bekapcsolása a közbringa-rendszerbe is szerepel a terveink között.

Volumenében mihez hasonlíthatjuk a BudaPart életterét?

A következő tíz év során összesen 54 hektáron egy körülbelül 30 ezer főt (lakók és irodisták) befogadó városrész jön létre majd a BudaParton, összehasonlításért ennyi Budaörs lakossága.

Milyen pluszt tud nyújtani egy itt élő családnak a BudaPart?

Amit mi hozzá tudunk tenni a családok életéhez, hogy nem kell kiszervezniük programjaikat a városba, kevesebb időt és költséget emészt majd fel számukra az utazás, hiszen a közvetlen környezetükben is mindent megtalálhatnak. Tehát a mai rohanó mindennapok során az itt élő családok sokkal több időt tudnak együtt tölteni, ami, mint tudjuk a legnagyobb érték.

Milyen pozitívumokkal találkozhatnak az irodaházakban dolgozók, létezik például a exkluzív munkahely kifejezés?

Abszolút! A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is nő az igény az olyan típusú irodaházakra, amelyek nem csak a jó megközelíthetőségükkel, rugalmasan alakítható tereikkel, gazdaságosan üzemeltethető, környezettudatos és minőségi épületükkel, műszaki paramétereikkel tűnnek ki a tömegből, hanem a dolgozók számára vonzó szolgáltatásokkal: például a rekreációs lehetőségek is hozzájárulnak a munkahelyi „well-beinghez”, azaz jól-léthez.

A már épülő, LEED Gold előminősítésű BudaPart GATE esetében mindezt figyelembe vettük, hiszen ezek mind hozzájárulhatnak a munkáltatók számára igen nagy költséget jelentő fluktuáció csökkentéséhez, különösen a Y-, és Z-generációs munkavállalók esetében, akikért kiélezett versenyt folytatnak a piacon. A fiatalabb munkaerő lojalitását nem csupán versenyképes fizetéssel és anyagi juttatásokkal, hanem menő munkahelyekkel, exkluzív környezettel és körülményekkel is lehet erősíteni. Igényeikhez szervesen hozzátartozik, hogy a számukra nap mint nap szükséges szolgáltatásokat – mint a kávézó, az étterem és sportlehetőségek – gyorsan elérjék, és az üzleti megbeszélések, valamint a pihenés idejére kötetlenebb közösségi tereket is találjanak a közelben. A budaparti irodista a munka előtt a Duna-Parton futhat néhány kört a rekortán pályánkon, majd munka után a barátaival kávézhat egy kerthelyiségben a Kopaszi-gáton!

Hol tart jelenleg a projekt?

Jelenleg a BudaPart Gate irodaház, valamint a BudaPart Otthonok 'A' és 'C ' épülete után már az ún. 'B' és 'D' lakóházak is épülnek, tehát öt épület és az ezeket körülvevő út- és közműhálózat kivitelezése zajlik, mintegy 124.000 négyzetméteren. 2019 végére valamennyi épület átadásra kerül. Folyamatosan dolgozunk az újabb ütemek előkészítésén, a következő lakóépületek és irodaházak tervei is már rendelkezésre állnak, remélhetőleg a közeljövőben már dönthetünk is az újabb fázisok indításáról.