Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk

2017-10-26

BudaPart irodák

Szintén a legnagyobb irodafejlesztések közé tartozik a BudaPart városközpont projekt keretében megvalósuló irodaközpont. A területre összesen körülbelül 300 ezer négyzetméternyi irodaterület felhúzását tervezi a Property Market a következő 10 évben. A fejlesztés első ütemében a két lakóház mellett 20 ezer négyzetméternyi irodaterület létesül, az A+ kategóriás, LEED minősítéssel rendelkező BudaPart Gate irodaház már épül a Market Építő Zrt. kivitelezésében. Az irodaház 2019 elejére készülhet el. 

Nem régóta pedig azt is tudjuk, hogy a BudaPart adhat majd otthont a Mol-Csoport új székházának is, a területet a tervekkel együtt a Mol kivásárolta a BudaPart projektből, tehát végülis egy saját fejlesztésről lesz szó. A komplexum az eddigi legnagyobb (bruttó 83 ezer négyzetméteres) budapesti székház lehet, a cég ugyanis a mostani 11 épületből egyetlen modern irodaházba - a Kopaszi-gát mellé tervezett 120 méteres, 28 emeletes toronyépületbe - vonja össze különböző részlegeit. 

...

Jelenleg Budapest számos pontján zajlanak az építkezések, melynek köszönhetően Budapest irodaterülete jelentősen növekedhet a következő években. Az iroda piaci trendekkel és fejlesztési boommal kapcsolatban Csuhay Borbálát, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatóját kérdeztük.

A budapesti irodaállomány szakadatlan nő, melyet egyelőre támogat az erős keresleti oldal is. A bruttó bérbeadás mértéke a harmadik negyedévben nagyon erős volt, hiszen körülbelül ugyanannyi területre írtak alá szerződést, mint 2017 első félévében összesen. 2017 első és második negyedéve között 67 ezerről 98,7 ezerre, majd a harmadik negyedévben 165 ezer négyzetméterre növekedett. Mindeközben az üresedési ráták az egész budapesti irodapiacon rekordalacsony szintekre csökkentek, a fővárosban mindenhol 10 százalék alatti a kihasználatlanság, a mintegy 3,35 millió négyzetméteres teljes budapesti irodaállomány közel 8,6 százaléka állt üresen a második negyedévben, de most még ennél is alacsonyabb, csupán 7,6 százalékos a teljes piaci üresedési ráta. A fővárosi alpiacokból is kiemelkedik Dél-Buda, ahol csak 3,3 százalékos ez a mutató, ezzel szemben a legmagasabb számmal, - ami ennek tízszerese - 33 százalékkal az agglomeráció rendelkezik a harmadik negyedévben.

Mennyire drágán épülnek az irodaházak? Drágul-e a bérleti díj 2019-2020 környékén? Érdemes már most előszerződni?

Az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj 13-16 euró között alakulhat, többek között a minősítéstől és az elhelyezkedéstől függően, azonban találhatunk a fővárosban olyan BREEAM minősítéssel rendelkező helyszínt is, ahol akár 24-28 euróért bérelhetünk prémium kategóriás irodát.

A kivitelezési költségek jelentős növekedése miatt a jövőbeni fejlesztések megtérüléséhez elengedhetetlen a bérleti díjak emelkedése. Ezt már azokon az épületeken is látjuk, melyek építés alatt vannak. A bérleti díjak 2019-2020-ra véleményem szerint tovább fognak emelkedni ezért igen, már most érdemes előszerződni. De az, hogy jó időben szerződjünk, nem csak az emelkedő bérleti díjak miatt fontos, hanem azért is, mert a kereslet is tovább növekszik, míg egyre kevesebb a rendelkezésre álló terület. A fejlesztők sok esetben még mindig óvatosak és kevesen indulnak el spekulatív fejlesztéssel, amiből az következik, hogy a 2019 elején átadásra kerülő ingatlanok nagy része már vagy részben vagy teljesen bérlőre talált. Mivel egy irodaház felépítése a jelenlegi építőipari erőforrások figyelembevételével kb. 20-24 hónap, így azok a közepes és nagy méretű bérlők, akik 2019 közepén szeretnének költözni könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, hogy nem találnak számukra megfelelő elhelyezkedésű, időzítésű vagy méretű területet.