Sokszor elképesztő áruk van, mégis rengeteg érv szól amellett, hogy ilyen lakásokat vásárolj

2017-10-22

Miért jó befektetés az új lakás?


Az új lakást számos kedvező tulajdonsága teheti a befektetők szemében népszerű termékké. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben, sokan fordultak az alternatív befektetési termékek felé, amelyek között előkelő helyen szerepel az ingatlan is. A lakások árai ugyanis az elmúlt pár évben rekord sebességgel növekedtek, ami meglehetősen magas hozamot biztosított a befektetési céllal vásárlóknak, másrészt a szintén megugró bérleti díjak miatt, a kiadásból is komoly bevételre lehetett szert tenni.

A befektetési céllal lakást vásárlók előtt két út állhat, vagy a használt piacon próbálnak szerencsét, vagy új lakást vásárolnak. Bár ez utóbbiak ára jellemzően lényegesen magasabb, mégis több érv is szólhat a választásuk mellett. Aki még a tervezőasztalról vásárol például, általában alacsonyabb árakon jut hozzá a lakáshoz, mint egy már felépült lakótömb esetében, a fejlesztés előrehaladtával a beruházók sok esetben emelik az árakat, belekalkulálva, hogy minél inkább fizikai formát ölt egy projekt, vagyis minél kézzelfoghatóbb, annál könnyebb értékesíteni. Így lényegében egy kezdeti szakaszban történő vásárlással már a projekt elkészültéig is plusz hozamra lehet szert tenni. 

BudaPart


Ráadásul a lakásárak továbbra is felfelé tartanak, vagyis pár év múlva már lényegesen magasabb összegekért lehet új lakáshoz jutni. Az új lakásokat ugyanis jelentősen magasabb költségek mellett tudják majd csak felhúzni a fejlesztők az emelkedő építőanyagárak és nagyobb kivitelezési költségek miatt, ami az eladási árakat is felfelé nyomja. Szintén számolni kell azzal, hogy amennyiben például az áfa - a jelenlegi szabályozás szerint - 2020. január 1-től ismét 27 százalékos ugrik, az új lakások ára is több mint 20 százalékkal növekedhet, de a szigorodó műszaki követelmények is felfelé hajtják majd az árakat.
 

Nem mindegy, hol veszel


Természetesen nem mindegy azonban, hogy hol vásároljuk meg az adott új lakást. Egy nagyobb projekt, vagy több egymás mellett megvalósuló beruházás pozitív externáliát jelenthet egymás számára, és így jelentős hatással lehet az adott környék állapotára. A beruházásokhoz kapcsolódó utca térkövezés, vagy a szintén megépülő kiskereskedelmet erősítő üzlethelyiségek egyaránt hozzájárulnak az adott terület, városrész felértékelődéséhez, ami a lakások árazásában is megjelenik a későbbiekben. Egy megújuló környék újszerű lakása a korábbi vételár arányában kifejezve magasabb lehet, mint egy pontszerű fejlesztésben találhatóé.

Szintén érdemes figyelni a város fejlődésének irányait, amik ugyancsak hatással vannak a lakások értékére illetve befektetési jellemzőire. A korábban említett környezeti tényező mellett például egy jelentős irodapiaci bővülés előtt álló terület nagy vonzerővel bírhat az ott munkahelyet találók körében, így jelentősen javíthatja a lakások bérbeadhatóságát, és adott esetben növelheti a bérleti díjakat, ami a hozamokat is kedvezően befolyásolhatja. Például ilyen szempontból kimondottan előnyös lehet egy vegyesfunkciójú beruházás, ahol a lakások mellett irodák is épülnek.

http://www.portfolio.hu/rendezvenyek/eloado/kiss-akos/5951