Erőteljesebb igény jelenhet meg a zöldövezeti lakások iránt – véli a BudaPart fejlesztője

2020-05-07

– Hogyan látja a jelenlegi helyzetet?

– Az újlakás piacon az elmúlt évek kimagasló sikerei után év elejétől érzékelhető egy általános lassulás és keresletcsökkenés, amivel párhuzamosan az új projektek száma is visszaesett. Ez elősorban a lakás-áfa visszarendeződésére volt visszavezethető, de a bizonytalanságot a mostani pandémiás helyzet miatt kialakult változások is erősítik.  A legfontosabb most az, hogy fenntartsuk a fogyasztói bizalmat, ami a jelenlegi gazdasági és fiskális környezet miatt nem a legideálisabb, de számos lehetőséget látunk, illetve bizakodva tekintünk a jövőbe. 

– Milyen változásokra számít hosszabb távon az ingatlanpiacon?

 Hosszabb távon úgy gondolom, valamelyest szűkülni fog a piac, és azok a projektek lesznek sikeresek, amik tőkeerős háttérrel rendelkeznek és több funkciót kínálnak a fogyasztóknak. A BudaParton komplex városnegyed jön létre lakóépületekkel, irodaházakkal és számos új szolgáltatás is megvalósul, emellett pedig folyamatosan bővül a rekreációs lehetőségek tárháza.Az újlakás vásárlók tehát a modern, smart home rendszerrel felszerelt otthonok mellett komplex szolgáltatás-mixet is kapnak a fővárosban egyedülálló környezetben, a Duna mellett, a Kopaszi-gát szomszédságában. A fejlesztés következő fázisait tekintve szintén megfelelően haladunk: a futó projektek mellett idén tervezzük egy újabb épület, a BudaPart hatodik lakóházának indítását is.

– A befektetők tömegesen megjelenhetnek?

– Véleményem szerint prognosztizálható, hogy megnövekszik a befektetői körben a kereslet az úgynevezett menekülőeszközök iránt, többek között ilyen eszköz lehet a fővárosi új építésű lakáspiac kínálata, Újbuda pedig továbbra is kedvelt terület marad a vásárlók körében a kedvező elhelyezkedésének és a folyamatos infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően. A BudaParton jelenlegi tapasztalataink szerint jelentős a lakhatási célú vásárlások aránya, a tranzakciók egyharmada történik kifejezetten befektetési céllal, valószínűsíthetően ez utóbbi aránya némileg növekedhet a közeljövőben. 

– Hogyan fogja befolyásolni a jelenlegi helyzet a lakásvásárlásokat?

 A jelenlegi helyzetben még inkább felértékelődik a lokáció, ami főképp a saját célú lakásvásárlók esetében figyelhető meg: megjelenik egy erőteljesebb igény a természetközeli otthonok iránt, ahol a szabadidős kikapcsolódási lehetőségek helyben, a lakások közvetlen környezetében megtalálhatók. Emellett egyre fontosabbá válik, hogy a lakóhely közelében a legfontosabb szolgáltatások és üzletek elérhető távolságban legyenek, ezért a vegyes funkciókat kínáló beruházások várhatóan továbbra is sikeresek lesznek. A BudaParton az öböl-menti elhelyezkedésnek és az épületek utcaszintjén megvalósuló kereskedelmi egységeknek köszönhetően unikális városnegyed jön létre, ahol teraszos, jó felszereltségű lakásokat kínálunk, ami tovább növeli ezt a komfortérzetet, ezért ideális választás családoknak, fiataloknak és fészekrakóknak egyaránt. 

 

– Mit gondol a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseiről?

– A kormányzat igyekszik a szakmai szervezetek bevonásával hamar reagálni a kialakult helyzetre a szektor igényeire szabott gazdaságvédelmi stimulusok bevezetésével, valamint különböző támogatási rendszerek kidolgozásával. A nemrég bejelentett 5%-os lakásáfa visszavezetése a rozsdaövezetekben élénkítően hathat a piacra, de további következtetéseket csak azután vonhatunk le, miután megismertük az intézkedés pontos részleteit.

 

– Mit tapasztal a beruházók-építtetők részéről?

– A fogyasztók számára a mindenkori legfontosabb szempont a megvalósítás biztonsága. Erre az ingatlanfejlesztő mellett a kivitelező cég tapasztalata és a korábbi projektjei jelentik a biztosítékot. A BudaPart projektnél eddigi kézzelfogható, jól látható eredményei, a megvalósult épületei, illetve a Market Építő Zrt. tőkeerős háttere és több évtizedes szakértői tapasztalata a garancia a minőségi kivitelezésre. 

 

– Jelenleg az építkezések kellő ütemben haladnak Önöknél? 

– Az építkezések folyamatosak a BudaParton, a higiéniai, valamint vírusvédelmi előírások szigorú betartása mellett a Market munkatársai jelenleg is stabil létszámmal dolgoznak az épületek megvalósításán. Idén már átadtuk a beruházás első irodaépületét, a BudaPart GATE-et, hamarosan pedig újabb két lakóházat vehetnek birtokba a tulajdonosok, emellett folyamatos a második, BudaPart CITY irodaház és a BudaPart Otthonok ’E’ épület kivitelezése is.

 

– Miben befolyásolta az értékesítés folyamatát a járvány miatt kialakult helyzet?

 A koronavírus miatti kialakult rendkívüli helyzet lehetőséget teremtett arra, hogy erősítsük a digitális kapcsolatfelvételi lehetőségeket, beindítsuk és gyorsan reagálva a helyzetre megteremtsük a jelenlegi szituációban is a professzionális és ügyfélbarát ügyintézést. Már az első korlátozások bevezetésétől a megbeszéléseket elektronikus csatornákra, többek között Skype-ra igyekszünk terelni, ahol kollégáink egy virtuális prezentáció keretében bemutatják a lakásokat, egyeztetnek az otthonok műszaki tartalmáról, valamint a szerződéskötéshez kapcsolódó folyamatokat is ezeken a felületeken menedzselik. Tehát a teljes vásárlói folyamatot le tudjuk fedni online csatornák segítségével. Az új eszközök használata és a digitális ügyvitel eddig a várakozásainknak megfelelő eredményt produkál: március közepén az érdeklődések száma bár némileg visszaesett, hamar vissza is állt. Továbbá vigyázva ügyfeleink és kollégáink biztonságára, betartva az aktuálisan érvényes távolságtartásra, illetve a higiéniai előírásokra vonatkozó intézkedéseket, lehetővé tesszük az elkészült épületeknél a lakások személyes bemutatását, bejárását is.