Ezek lesznek Budapest legmodernebb részei - Hamarosan elárasztják a fővárost a mini városközpontok

2022-01-16

Budapestet hamarosan elárasztják a mini városközpontok, az elmúlt időszakban ugyanis több olyan egyáltalán nem kisléptékű beruházást jelentettek be, vagy már indítottak el, amely egy nagyobb terület teljes beépítésére, lakóházak, irodák, szálloda, boltok, közpark létrehozására vonatkozik, kiépítve az ehhez szükséges infrastruktúrát (közlekedési lehetőségek, óvoda, orvosi rendelő, stb.) egyaránt. Lássuk, hol lesznek Budapest legújabb központjai!

Az elmúlt 10-15 évben már láttunk néhány városnegyed-fejlesztést Budapesten, ami nem csak a tervasztalon született meg, hanem darukkal, gépekkel és akár több ezer szakipari munkással a valóságban is elérte, hogy megváltozzon a környék arculata. Mivel több éves, vagy inkább évtizedes volumenű projektekről van szó, ezért a legtöbbnél, ami a 2010-es években vagy azután indult el, inkább azt mondhatjuk, hogy jelenleg is formálódik és folyamatban van, vagy épphogy elindult a tervezése egy új "mini" városközpont születésének.

Befejező stádiumban a Corvin negyed

A Futureal megvalósításában már évtizedes múltra visszatekintő VIII. kerületi Corvin rehabilitáció utolsó elemei is a helyükre kerülnek, hamarosan elkészül a Grand Corvin második üteme, vagyis a sétány utolsó lakóépülete. A 2013 óta tartó, a helyi önkormányzattal közösen megvalósított városrész-rehabilitáció keretében eddig 22 hektár terület újult meg, ahol összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kiskereskedelmi ingatlan épült meg.

corvin sétány új lakások
Corvin Sétány új lakások, forrás: Portfolio

Pár év múlva már 10 épület állhat a BudaParton

Jó néhány éve zajlik például a BudaPart építése a XI. kerületben, ahol idén adták át az ötödik lakóépületet, két éve készült el az első BudaPart Gate (amit már el is adtak), majd tavaly nyáron a második BudaPart City elnevvezésű irodaház. De már a végéhez közelít az "F" lakóépület is, valamint a városrész üzleti negyed jelleget erősíti a tavaly márciusban bemutatott BudaPart Downtown vegyes funkciós épület, melyben a 8000 négyzetméteres irodaház mellett a Radisson lánc legújabb budapesti szállodája is helyet kap a fejlesztés során. 2022 végére a terület és Budapest legmagasabb épülete, a Mol székház is átadásra kerülhet, ezzel is színesítve a Kopaszi-gát új arculatát. A legújabb projekt, aminek az elindítását a napokban jelentettek be, pedig az "L" lakóépület.

A teljes beruházás 10 év alatt összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy hotel felépítését foglalja magába. Ez megközelítőleg 3000 lakást és 250 000 négyzetméternyi új irodaterületet jelent, a lakásokból mintegy 1000 darabot értékesített már a fejlesztő.