Óriásberuházás a Kopaszi-gáton

2016-05-24

Lakások, irodák és kikapcsolódás egy helyen – így hirdeti a Budapart névre keresztelt lakónegyedet a saját honlapja. A terület, ahova a lakó és irodakomplexum épül majd, már régóta kihasználatlan, ez a rész a Kopaszi-gát északnyugati része.

A Kopaszi-gátat még 2016 elején vette meg a Market csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. a Kopaszi-gátat. A korábbi tulajdonos a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek voltak. Azt már januárban bejelentették, hogy a meglévő parkhoz nem nyúlnak, és a nem használt területeken lakó- és irodaházakat húznak majd fel. Állítólag már egy éve tárgyaltak az adás-vételről. Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. különálló leányvállalatot hozott létre még 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

Valóságos városrészt, lakónegyedet terveznek, ami nem csak egy hely lesz, ahol sokan laknak, és ahova legalább annyian járnak dolgozni. Olyan negyedet szeretnének létrehozni, ahova az emberek külön eljárnak kikapcsolódni, szórakozni, eltölteni a szabadidejüket. Ebből a szempontból ziccer helyzetben van a fejlesztő, hiszen az eddig felújított Kopaszi-gát már önmagában kedvelt célpontja elsősorban a családosoknak. A múlt hétvégi jó időnek köszönhetően állítólag több mint tízezren fordultak meg két nap alatt a Kopaszin.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. - Fotó: Polyák Attila - Origo

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester nyitotta meg a keddi sajtótájékoztatót. Azt mondta, polgármesterként hatéves álma valósul meg a beruházással, újbudai polgárként pedig évtizedes lehetőség, hogy a lágymányosi öböl területét újra használni lehet majd. Hoffmann Tamás nagyon fontosnak tartotta, hogy a meglévő zöldterületekből nem vesz el a beruházás, sőt, bővíteni fogják ezeket.

Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. - Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ingatlan fejlesztéséért felelős Property Market Kft. ügyvezető igazgatója, Árendás Gergely elmondta, hogy jelenleg a Kopaszi-gát területének 54 hektáros része van a birtokukban, ebből pedig 23 hektár számít építési területnek. A fennmaradtó 31 hektár vízfelület és már megvalósult, vagy kiépítendő közpark. Azt Árendás Gergely is hangsúlyozta, hogy a már kiépült közpark területét nem építik be.

Pláza, rockfesztivál, koncertek nem lesznek

A zöld- és vízfelület aránya a Budapart megvalósítása után 60-65 százalék lesz. Árendás Gergely azt mondta, egy élő, nyüzsgő, 24 órás városrészt terveznek. Azt viszont hangsúlyozta, hogy rockfesztiválok, koncertek nem lesznek, sőt, nagyméretű bevásárlóközpontot sem építenek a Kopaszi-gáton.

A Budapartba különböző smart city megoldásokat is kitaláltak már, de erről folyamatosan egyeztetnek még. Ilyen lenne az is, hogy az irodaházak mélygarázsaiba esténként a helyiek is parkolhatnak. Ebben külön telefonos applikáció segíti majd őket.

Így fog kinézni a Budapart

A Budapart megtervezésével a dán építész céget, az Adeptet bízta meg a Property Management Kft. A céget 10 éve alapították, és több rangos díjat is kaptak már. Többek között 2014-ben kaptak elismerést a világ legjobb oktatási intézményéért: egy svédországi könyvtárat terveztek akkor, de kaptak már díjat fenntarthatósági kategóriában is. Árendás Gergely azt mondta, azért a dán Adeptet bízták meg, mert ekkora, vegyes használatú projekt tervezésében még nagyon kevés magyar cégnek van tapasztalata.

Az épületek különöböző magasságával természetes sokszínűséget szeretnének elérni. - Forrás: Adept

A sajtótájékoztatón Anders Lonka, az Adept egyik alapítója és igazgatója ismertette a terveket. Elmondta, hogy nagyon sokat foglalkoztak a környék és egész Budapest megismerésével. Mikor a Budapartot tervezték, igyekeztek figyelembe venni az egész város jellegzetességeit. Úgy tervezték, hogy ne legyenek túl nagy épületek, vagy szűk utak. A tervek első számú érdekessége az lehet, hogy egyaránt vannak magas és egészen alacsony épületek.

Ez teljesen szándékos, azzal magyarázta Anders Lonka, hogy szeretik a sokszínűséget, ráadásul úgy tervezték a különböző magasságokat, hogy szinte mindenkinek hasonló jó kilátása legyen a Dunára.

Andres Lonka, az Adept igazgatója beszél a tervekről. - Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyetlen nagyobb épületet, egy 120 méter magas irodaházat terveztek, de ez még csupán egy javaslat. Árendás Gergely elmondta, hogy a toronyról a kerülettel és a fővárossal közösen döntenek majd. Az épületek közös tulajdonsága, hogy mindegyikhez közvetlenül tartozik egy-egy nagyobb zöldfelület. A lakónegyed közepén pedig lesz egy központi park.

Széles utak választják majd el az épületeket. - Forrás: Adept

Az épületek közé széles utakat terveztek, ahol kényelmesen elférhetnek egymás mellett az autósok, gyalogosok és a biciklisek is. A magasabb házakat a Budafoki és a Dombóvári út mentén képzelték el, hogy minél kevesebb zajt engedjenek be. Nem lesznek hosszú utak. Sőt, nem klasszikus utakat terveztek, sokkal inkább közösségi tereket, amelyek kapcsolatából alakulnak majd ki az utak.

Szellős közösségi terekkel próbálják segíteni a helyiek és az odalátogatók kikapcsolódását. - Forrás: Adept

A Budapartot a tervek szerint nagyjából 8-10 év múlva fejezik be, és kedd óta már lehet is regisztrálni az épülő lakásokra. Az építkezést úgy tervezik, hogy a folyamatos munkálatok a már kész házak lakóit a legkevésbé zavarják. A beruházás teljes költségéről nincs még pontos adat, Árendás Gergely azt mondta, a végleges költségvetés nagyjából 200 milliárd forint, vagy annál valamivel több lesz. Az egyes projekteket finanszírozó bankokkal már tárgyalnak. A negyed beépített része várhatóan 560 és 600 ezer négyzetméter között lesz. Ennek valamivel több mint felét adják az irodák. Ezen belül lesz az a körülbelül 10 ezer négyzetméter, amelyet a boltok, szállodák foglalnak majd el.

Forrás: origo.hu