Híres magyar feltalálóról nevezték el a BudaPart körútját

2019-07-01

Bíró László József, Hevesy György, Neumann János. Mi a közös bennük? Az, hogy kutatásaikkal, találmányaikkal mindhárman – magyarként – jelentősen hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez, hatásuk pedig máig érezhető az egész világon. A Hevesy György és a Neumann János utca már több éve tiszteleg nevében a tudósok előtt a BudaPart közelében, mostantól pedig az épülő városnegyed is követi ezt a hagyományt: a városnegyed egyetlen körútját Bíró László József feltalálóról nevezték el.

A Budapesten született Bíró László József újságírói és festőművészi tevékenysége mellett több mint 20 találmányt is szabadalmaztatott. Újságíróként szembesült azzal a problémával, amiből leghíresebb találmánya lett: frusztrálta, hogy a töltőtollakból folyamatosan kifolyik a tinta, így – néhány korábban már szabadalmaztatott, de sikertelen próbálkozásra építve – megalkotta a modern golyóstoll koncepcióját.

Az 1930-as évek végén aztán Bírónak menekülnie kellett Magyarországról, így Párizsba ment, ahol Argentína akkori elnökének javaslatára a dél-amerikai országba emigrált. Itt tovább tökéletesítette a golyóstollat, ami aztán később „biro” valamint „biro pen” néven terjedt el angol nyelvterületen. Amellett, hogy az angol nyelvbe is beépült a neve, Argentínában még külön nap is kötődik a személyéhez: születésnapja (szeptember 29.) 1986 óta a Feltalálók Napja Argentínában. Bíró 1985-ben, argentin állampolgárként, Buenos Airesben hunyt el.

Néhány hete a Főpolgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjának és az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövetségének szervezésében Budapestre látogattak Bíró László József leszármazottai, köztük lánya, Bíró Mariann is. A családtagokat Dr. Schrancz Mihály, a Property Market fejlesztési igazgatója vezette körbe az épülő városnegyedben, ahol végigjárták a Bíró László József körutat a feltaláló tiszteletére.

A BudaPart koncepciója egy élettel teli városnegyedet létrehozása, ami a jövőben mintává is válhat a fővárosban. Ez az a szemlélet, ami arra sarkallta a fejlesztőket, hogy – követve a közelben már régóta létező Neumann János út és Hevesy György út mintáját – egy híres magyar feltalálóról nevezze el a BudaPart körútját.