Hol tart a BudaPart, mennyire sikeresek az irodaházak? – beszélgetés Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával

2021-06-23

Az Év Irodája Díjátadó & Piknik rendezvényre idén egy különleges helyszínen, a Kopaszi-gáton került sor, ami a BudaPart városnegyed szerves része. A nagy sikerű esemény apropóján beszélgettünk Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával, hogy hogyan is áll a BudaPart fejlesztése, amely Budapest egyik legnagyobb városépítési projektje, illetve mennyire sikeresek az újonnan átadott irodaházak.

– Különleges rendezvény keretében került sor idén Az Év Irodája verseny díjátadójára, amelyet Piknik, Az Év Irodája Akadémia szakmai beszélgetései és egy koncert egészített ki. Az irodákba való visszatérés szimbolikus eseménye is volt a rendezvény, hiszen az ingatlanpiaci szereplők hosszú idő után ismét szabadon találkozhattak, beszélgethettek. Miért döntöttek úgy, hogy az új városnegyed adjon helyszínt az évtizedes múlttal rendelkező rendezvénynek?

– Már korábban is terveztük, hogy ilyen és ehhez hasonló, új megközelítésű eseményeket hozzunk a BudaPartra, nemcsak azért, mert itt tényleg minden megtalálható, ami egy komplex rendezvényhez és a szélesebb közönség kiszolgálásához szükséges, hanem azért is, mert az újító szándék tökéletesen összhangban van a BudaPart márkajellemzőivel és a fejlesztési koncepcióval. Egy ilyen volumenű eseményt azzal lehet még személyesebbé tenni, ha egy kicsit kiemeljük a hagyományos „business” környezetből, kivisszük a természetbe, lerakunk néhány padot és babzsákot, így a résztvevők még kötetlenebbül és kényelmesebben beszélgethetnek, találkozhatnak egymással.

Természetesen emellett az esti díjátadónak és gálavacsorának a formális jellegét is fontos volt megtartani, amihez kitűnően passzolt az ÖbölHáz Rendezvényközpont, mindössze pár lépésnyire a kültéri aktivitásoktól. A városnegyedben így mindent egy helyen tudtunk megoldani, nem kellettek külsős helyszínek, és nem kellett megalkudni azzal sem, hogy valaki épp SUPpos csapatépítőn szeretne részt venni, egy fa árnyékában akar kényelmesen dolgozni, vagy a Dunára épített színpad előtt hallgatná az előadásokat. Nagyon örülök annak, hogy amellett, hogy sokan eljöttek az eseményre, az aktív programokat is kipróbálták, amivel úgy érzem, sikerült átadnunk az igazi „budaparti” életérzést. A városnegyedben lakók és dolgozók akár minden nap a Duna-partján élvezhetik a természet nyugalmát: találkozik a munka, a szórakozás, a kikapcsolódás, a sport, a bevásárlás és az otthon is.

– A pandémia egy-másfél éve teljesen felforgatta az irodapiacot is, megváltoztak a preferenciák, igények. Milyen új szempontok merültek fel a bérlők részéről, amelyek már beépülnek a BudaParton is az irodaház-fejlesztésekbe, épületüzemeltetési protokollba? 

– Véleményem szerint ezek az új szempontok most fognak igazán körvonalazódni. Júniustól egyre több cég tette újra kötelezővé a bejárást, így már nem csak elméleti szinten, hanem a gyakorlatban fognak kialakulni az igények. Többen jelentős változásokat prognosztizáltak a piacon, főleg az irodaterületek tekintetében, azonban az egyik nemrég megjelent GKI kutatásból is az derült ki, hogy a vállalatok jelentős többsége, több mint 90 százaléka nem tervezi, hogy változtatna a meglévő bérleményén és mindössze három-négy százalékuk tervez területet csökkenteni. Tehát a felmérés is azt bizonyítja, hogy a hazai nagyvállalatok várhatóan hosszútávon mérsékelni fogják a home office arányát.

– Apropó home office, Önök mire számítanak, milyen hatást gyakorol ez az irodapiacra és a munkahelyekre?

– A legtöbb vállalatnál továbbra is alkalmazni fogják a hibrid modellt, azaz az irodai munkavégzés mellett a távmunka lehetőségét is lehetővé teszik, az arányokban azonban cégenként jelentős különbségek fedezhetők fel. Az irodaterületek alakulásával kapcsolatban elmondható, hogy az alacsony ültetési sűrűség nem lesz nagy előny, sokkal inkább a tágasabb és a közösségi terek lesznek jellemzőbbek, valamint az irodapiacon is jelentősen felértékelődik a lokáció, a zöldterületek közelsége, ami nálunk a BudaParton alapadottság. Mindemellett az irodaházak tulajdonosai és üzemeltetetői mindent megtesznek, hogy az épület műszaki paraméterei, az energiahatékonysági törekvések és a környezetbarát megoldások teljeskörűen kielégítsék a bérlői igényeket, ami ugyanúgy része nemcsak a bérlői, de a munkavállalói elvárásoknak is, akárcsak a rugalmas munkavégzés lehetősége.

– Hogyan értékelhetjük az elmúlt egy-két évet, hiszen itt a Lágymányosi öböl mentén rövid idő alatt páratlan változások, hatalmas építkezések zajlottak, illetve a projekt most is folyamatosan épül?

– Tavaly ősz óta vagyok a BudaPart szuper csapatának tagja, éppen a legizgalmasabb szakaszban érkeztem ide, hiszen az elmúlt hónapokban is jelentős változáson ment keresztül a városnegyed. A BudaParton tényleg európai szintű „miniváros”, igazi városnegyed valósul meg, ami minden tekintetben modern és minőségi életérzéssel párosul: itt dolgozol, közben megebédelsz a közeli étteremben, felfrissülsz egy Duna-parti sétával, megiszod a kézműves kávéd egy barátoddal vagy kollégával az öböl partján, visszamész az irodába, ahol az ablakból kinézve láthatod a kacsákat és a vízpartot, utána bevásárolsz és rövid idő alatt hazaérsz a párodhoz, családodhoz – egyszerűen imádom!

A lakó- és az irodaházak földszintjén folyamatosan nyílnak meg a kiskereskedelmi egységek, szolgáltatók, július elején pedig átadják a SHO BEACH strandot is a BudaParton, ami egyedülálló fürdőzési lehetőséget kínál Budapest szívében. Ráadásul a strand a csodálatosan kialakított partszakasz mellett számos programmal, food truckkal és sportolási lehetőséggel várja majd az érdeklődőket, köztük természetesen az irodistákat is.

– A városnegyed vadonatúj irodaházai hogyan érvényesülnek és mennyire sikeresek a magyar bérleti piacon?

– Az irodaházak bérbeadásával kapcsolatban a tervek szerint jól haladunk, a pandémia alatt is folyamatosan fejlesztettünk, az elmúlt hónapokban pedig számos újabb sikeres tranzakciót bonyolítottunk le, volt, ahol területbővítésre is kötöttünk szerződést. A BudaPart GATE irodaházunkban már 95?letti a bérbeadottság, a következő hetekben pedig átadjuk a BudaPart CITY-t, ahol még ugyan vannak szabad területek, de azok nagy részére folyamatosan tárgyalásokat folytatunk, valamint idén megkezdtük a BudaPart DOWNTOWN vegyes funkciós épületünk fejlesztését, amiben a Radisson Hotel Budapest BudaPart szállodát is létrehozzuk, ennek átadása 2023-ban várható.

Dél-Buda jelenleg a budapesti irodapiac legdinamikusabban bővülő része, amit a CBRE piaci elemzése is alátámaszt: az alpiac a folyamatban lévő projektek alapján megelőzte a Váci úti irodafolyosót, a bérlői aktivitás pedig jóval az átlag felett van ezen a területen. Emellett azt is fontos látni, hogy tavaly több mint 230 ezer négyzetméternyi új iroda került a piacra, ami idén várhatóan 130 ezerrel fog bővülni, ráadásul ennek a legnagyobb része a dél-budai alpiacon – ebből a CITY irodaházunk 20 ezer négyzetméternyi területet tesz ki.

– Az átadott irodaházakban már látványos munkatereket alakítottak ki a bérlők. Melyekre büszkék igazán, és a cégek a kialakítás során mennyiben támaszkodtak a fejlesztőkre?

– A cégek szeretik a saját igényeik szerint alakítani az irodáikat, így a terek kialakítását általában saját belsőépítész stúdióval valósítják meg, de természetesen mi is szívesen adunk bármilyen műszaki vagy építészeti támogatást. Számomra minden bérleménynek megvan az egyedisége, a saját hangja, büszkék vagyunk az összes partnerünkre, akik valóban modern és stílusos irodatereteket alakítottak ki. Mindezt remekül bizonyítja, hogy a közönség szavazatai alapján Az Év Irodája versenyen több bérlőnk, köztük a DBH Serviced Office, az IFUA, a Novo Nordisk és a Sió ECKES is a legjobbak közé, a döntőbe került, az IncepTech Space Garden pedig kategóriájában bezsebelte az első helyet, amihez ezúton is külön gratulálunk!