Itt épül Budapest legújabb városnegyede: az első lakók már beköltöztek

2020-01-27

A lakáspiac és az irodapiac csúcsokat döntött tavaly. Mit vár, merre halad tovább a piac?

Ami a lakópiacot illeti: nemcsak tavaly, hanem az elmúlt 3-4 évben folyamatosan megdöntötte saját rekordjait. Természetesen ebben döntő szerepe volt a kedvezményes áfakulcsnak. A nyár folyamán azonban az újlakáspiacon általánosságban lassulás volt érzékelhető, a megnövekedett árak és a változó áfa kombinációja, valamint az alternatív befektetési termékek kínálata visszavetette az addig nagyon erős keresletet. A közeljövőben az újlakáskínálat zömét a nagy tőkeerős fejlesztők városi projektjei fogják adni, a piacra kerülő új lakások száma csökkenni fog.

Az irodapiac növekedése szintén kitart, és ezzel a trenddel kapcsolatban jelentős változások előreláthatóan nem várhatók. A keresleti oldal töretlen, ezen csak egy globális gazdasági lassulás hozhat változást némi késéssel, de nem a közeljövőben. A befektetői piac átrendeződött, a magyar befektetési alapok nem aktívak az elszenvedett tőkekivonás miatt, de a nemzetközi befektetői érdeklődés kifejezetten erős. Sőt, ebben optimistábbak is lehetünk, mint egy éve, mert úgy tűnik, középtávon is fennmaradhat a globálisan alacsony kamatkörnyezet, ami a befektetői érdeklődést tovább fokozhatja.

A lakópiacon az áfa visszaállása milyen folyamatokat eredményezett? Önök érzik már a negatív hatását?

Hosszú távon azok a beruházások fognak a továbbiakban is sikereket elérni, melyek biztos befektetői és kivitelezői háttérrel rendelkeznek. A BudaPart projekt fejlesztőjeként a Market biztos hátteret jelent, és bár prognosztizálunk piaci átrendeződést, az eddigi minőségnek és színvonalnak megfelelő fejlesztést végzünk a továbbiakban is, hosszú távra tervezünk.

Az építőipar felől érkező ár- és időnyomás kezd enyhülni? Hogy látja a következő éveket?

Azt gondolom, a közszféra lassuló beruházási üteme, a német autóipari beruházásokhoz kapcsolódó beruházások visszaesése, a csökkenő lakásépítési volumen első körben a megvalósítás biztonságát fogja tudni növelni, és az árnövekedést mérsékelni. Érdemi árcsökkenéssel a kitartó bérkiáramlás mellett, a munkaerő szabad áramlására épülő európai piac részeként nem számolnék.

Budapest ősszel új főpolgármestert választott, és a XI. kerületben is új a vezetés. Milyen hatással lehet ez a városra, a projektjükre, a fonódó villamos BudaPartig való meghosszabbítására?

A Budapart egy új városnegyed megépítése, hosszú távú projekt, amelynek megvalósítását a főváros és a kerületi Önkormányzat mindenkori vezetésével aktív párbeszédben kell megvalósítani. A BudaPart projekt továbbra is a megkötött településrendezési szerződésnek megfelelően, a fejlesztési tervek alapján folytatódik a meghatározott ütemek szerint, az infrastrukturális fejlesztések is változatlanul haladnak tovább. A Szent Gellért tértől a Budafoki út/ Dombóvári úti csomópontig tartó budai fonódó két villamosvonal teljes terveztetését finanszíroztuk, az engedély rendelkezésre áll. Ennek a villamosvonalnak a megvalósítását, úgy látjuk, pártállásra tekintet nélkül mindenki támogatja, ami nagyon jó hír Dél-Buda tömegközlekedésének fejlesztése, az itt lakók és az itt dolgozók szempontjából.

Egyre több a bizalmatlanságra okot adó egyedi jelenség egyes lakófejlesztők miatt. Önöknek is egyre többet kell tenniük a bizalom fenntartására? Érzékelik ezt a jelenséget?

Mi is hallunk olyan híreket, hogy egyes fejlesztők a kivitelezési költségek elszállása miatt jogi trükkökkel, inkorrekt módon elállnak az évekkel korábbi árszinten eladott lakások adásvételi szerződéseiből. A kivitelezés megvalósításának biztonsága, a fejlesztő korábban megvalósított projektjeinek tapasztalata egyre nagyobb súllyal fog latba esni a kiválasztáskor.

Mik az irodapiac legnagyobb kihívásai a jövőben? Mesterséges intelligencia, önvezető autók, klímaváltozás, generációs szakadékok? Hogyan kezelik ezeket, hogyan készülnek fel?

Az irodapiac egyik legnagyobb kihívása, hogy mit tud nyújtani a bérlőknek és közvetetten a munkavállalóknak. A well-being megteremtése az elsődleges szempont a BudaParton is, emellett pedig figyelünk arra, hogy a jelen épületei a jövő követelményeinek is megfeleljenek. Az épületekben számos smart megoldás található, amik úgy épülnek, hogy bármikor fejleszthetők és bővíthetők legyenek az egyéni igények alapján. A technológiánál azonban fontosabb az Y és a Z generáció munkahely-választásánál a megközelíthetőség, az infrastruktúra és a zöld megoldások mellett pedig egyre kiemeltebb szerepet kap a munkavégzés környezete. Az új városnegyedben a fiatal munkavállalók egy teljes szolgáltatásmixet kapnak: reggel elmehetnek futni a rekortán futópályára, ebédidőben várja őket számos teraszos étterem a Duna-parton, délután lazításként sétálhatnak barátaikkal a Kopaszi-gáton, vagy akár napozhatnak a terveink szerint jövőre megnyíló BudaPart strandon.

Hogyan folytatódik a BudaPart projekt a következő 5 évben?

A BudaPart projekt összességében egy közel tízéves fejlesztés, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már átadtuk az első két lakóházunkat, a lakók egy része már itt él. Az első ütemben még két további lakóházat, illetve a Budapart GATE irodaházat is átadjuk 2020 első felében. Épül a BudaPart Otthonok „E” épülete és a Budapart CITY irodaházunk 2021-es átadással. A MOL Campus átadása 2022-ben várható.  Folyamatosan készítjük elő az új projektjeinket: szállodát, irodákat és otthonokat, évente legalább két új épület indítását tervezzük, jó ütemben halad a városnegyed megvalósítása.