Június elsején nyit Budapest egyetlen dunai strandja

2022-06-01

A BudaPart városnegyedben, a Kopaszi gáton várja a fürdőzőket a SHO Beach

Szerdán indul a második szezon Budapest egyetlen dunai strandján, június elsején nyit a SHO Beach a BudaPart területén, a Kopaszi gáton. A BudaPart városnegyed beruházás fejlesztője, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója Schrancz Mihály elmondta, hogy jó vízminőséggel, és a jelentős fejlesztésnek köszönhetően magas szintű szolgáltatásokkal várják a fürdővendégeket, akik közül a budaparti és a XI. kerületi lakosok jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg a belépőjegyet. A tavalyi, első szezonban 3.000 látogatója volt a létesítménynek, idén még jelentősebb érdeklődésre számítanak.

A jegybevételek 2021-ben 6 millió forintot értek el, a jegyárak idén csak minimálisan emelkedtek. A strand forgalma, bár nagyban függ az időjárástól, de annak köszönhetően az idén a látogatószám növekedésre számítanak, hogy egyre többen laknak a BudaPart városnegyed fejlesztés elkészült lakásaiban – tette hozzá Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. 

Schrancz Mihály kitért rá, hogy a SHO Beach Budapest egyetlen olyan homokos strandja, ahol a Dunában lehet fürödni, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, a fürdőzők biztonságát úszómester és vízimentő szolgálja, ahol kültéri zuhanyzó, napágyak, bérelhető vízi játékok és járgányok, frissen nyírt fű és változatos gasztro kínálat várja a látogatókat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Lágymányosi Öbölben kialakított strand önálló helyrajzi számmal rendelkező telek, nem a Duna nagyvízi meder része, a körülötte lévő parkterület, köztük a Kopaszi gát területe a beruházó Property Market tulajdonában áll.

Arra is kitért, hogy a tulajdonos közel 300 millió Ft összeget áldozott a strand épített környezetének kialakítására (tereprendezés, füvesítés, az épületek kialakítása, mosdók, öltözők létesítése), az üzemeltető pedig további jelentős beruházást eszközölt a mobiliák és a vendéglátáshoz szükséges eszközök beszerzésébe, emellett a fenntartásra - kertápolás, takarítás, úszómester - évente több millió forintot költenek. A költségeket a belépődíjak és a gasztronómiából származó bevételekből finanszírozzák.

A Property Market Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta azt is, hogy a tulajdonos és az üzemeltető napszaktól és időszaktól függően a BudaPart lakosainak, illetve az ott dolgozóknak a belépődíjakból mintegy 50-70%-os, a XI. kerületi lakosok részére a belépődíjakból 25%-30% közötti kedvezményt biztosít. A belépőjegyek a helyszínen található gasztro egységekben levásárolható kupont is tartalmaznak.

Schrancz Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy természetes fürdőhelyen alapuló strand csak engedély alapján üzemeltethető Budapesten. A kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben tilos fürdeni. Azaz nemcsak, hogy nem lehetséges, de a magánterület mindenkori használójának (tulajdonosának) tilos is korlátozás nélkül bárkit a vízbe engedni – emelte ki.

Tehát a vízfelület közhasználata mindenhol korlátozott, fürdeni csak engedélyezett helyen és körülmények között lehetséges. A strand bekerítését, belépőjegyek értékesítését érintő kritikákra válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízpart, illetve a víz fürdőzés céljából történő használata csak speciális követelmények betartásával lehetséges. Így például mindenkor megfelelő vízminőséget kell garantálni, ezt rendszeres hatósági mintavétellel ellenőrzik. Védőterületet kell kijelölni az egyéb vízi tevékenységektől való elkülönítés miatt (pl: révátkelőhely, hajóállomás) a kormányrendelet által meghatározott műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi, egészségügyi előírásoknak meg kell felelnie; berendezési és felszerelési tárgyakat (pl: ivókút, lépcsők, bóják) folyamatosan karban kell tartani; gondoskodni kell a szennyvíz- elvezetésről, az élet és testi épség, egészség védelméről – sorolta. A strand megfelel az engedélyben foglaltaknak, ugyanakkor az előírásoknak megfelelő vendéget tud fogadni – emelte ki a BudaPart városnegyed beruházás fejlesztője, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

A főváros egyetlen dunai strandján forró homok és krisztálytiszta vizű öböl várja a strandolókat a SHO BEACH-en. Az öbölben a fürdőzés és a napozás mellett SUP deszkákon szelhetik a vizet, kipróbálhatják az országban még csak két helyen elérhető Schiller waterbike-ot a vízi sportok szerelmesei. Számos vízparti kikapcsolódás várja a családokat, óriás waterball-ban lépkedhetnek a vízen, de Teqball-ozhatnak, tollasozhatnak, számos bérelhető sporteszközből válogathatnak. A vízparton óriás jenga, óriás marokkó és KUBB is várja a játékos kedvűeket.