Ma ez a legnagyobb Magyarországon

2020-10-30

Az idei év az újlakás-piacot sem hagyta érintetlenül, jelentősen szűkült a kínálat, nőtt a bizonytalanság, ám azok a szereplők, akik fel voltak készülve a változó környezetre és rugalmasan reagáltak, sokat tudtak tanulni az elmúlt időszakból. Az 5%-os lakásáfáról, a piaci várakozásokról, a rozsdaövezeti programról és a budaparti tapasztalatokról Kiss Ákos, a Property Market lakóingatlan értékesítési igazgatója osztja meg észrevételeit.

A pandémia alatt a piac a fellendülést a rozsdaövezeti programtól várta, aminek a területkijelölésével az azonnali akcióterületeken már most is kedvezményesebb lenne az áfa, a nemrég bejelentett 5%-os lakásáfa visszavezetése azonban csak január 1-től lép hatályba, ami miatt vásárlói oldalon kivárás tapasztalható. Fontos azonban, hogy a kedden megjelent törvényjavaslat szerint a lakhatás céljából vásárolt újlakások kedvezményes áfakulcsa mellett a gyermekes családok egyéb könnyítésre, sőt a csok mellett, illetékmentességre is számíthatnak.

Kiss Ákos szerint a módosítási törekvések a városnegyed ingatlanjai iránt is tovább növelhetik az érdeklődést, hiszen a BudaPart vásárlói, érdeklődői között nagy százalékban vannak fészekrakók és kisgyermekes családok, így ezek a támogatások segíthetik őket abban, hogy valóban olyan helyre költözzenek, ami minden igényüknek megfelel. A kedvezményes lakásáfa visszavezetésének pozitív hozadékai közül fontos kiemelni, hogy amellett, hogy a vásárlók akár több millió forintot takaríthatnak meg, nagyobb alapterületű ingatlant is választhatnak. A városnegyedben már négy lakóházban több mint 600 lakást adtak át, ám azoknak sem kell várniuk, akik még idén költöznének: a városnegyedben 5%-os lakásáfával kínáljuk a még elérhető kulcsrakész lakásokat.

„A városnegyed továbbra is vonzó a budapesti újlakás keresők körében, hiszen itt nem kell megalkudni a helyszín, a szolgáltatások vagy a kikapcsolódási lehetőségek háromszögében, sem a jó megközelíthetőséggel. A BudaPart ugyanis abból a szempontból is különleges, hogy mindezeket együtt garantálja: autóval alig 10 percnyire a belvárostól zöld környezetbe és kisvárosi hangulatba érkezünk, ahol számos kereskedelmi egység és kikapcsolódási alternatíva közül választhatunk. Olyannyira így van ez, hogy mi is meglepődtünk, vásárlóinknak mennyire a Lágymányosi-öböl kacsái jelentik a városnegyed szimbólumát. A Kopaszi-gát szolgáltatói egységeit kiegészítve a városnegyed területén is megnyílt az első étterem az átadott irodaházunkban, emellett virágbolt és lottózó is várja a lakókat, dolgozókat és látogatókat, pár héten belül pedig pékséggel, élelmiszerbolttal, kávézóval és zöldségessel egészül ki a BudaPart” – tette hozzá Kiss Ákos.

A BudaParton már több százan élnek és dolgoznak, kialakult a városnegyed kritikus tömege, a projekt pedig a terveknek megfelelően, folyamatosan épül tovább. A lakóingatlanok iránti kereslet a vírushelyzet első hulláma előtti szinten van, amit jól mutat, hogy a jövőre elkészülő ’E’ épület lakásainak is elkelt a 60%-a. A városléptékű fejlesztés sikeressége töretlen, a Market Építő Zrt.-nek köszönhetően pedig a kivitelezés is magas minőségben, a pontos határidők betartásával történik.

„A kedvezményes lakásáfa visszavezetése is azt mutatja, hogy van igény az újabb és prémium fejlesztésekre. A városnegyedben most is több ház áll építés alatt, melyek mellett a következő napokban elindítjuk az előregisztrációt a BudaPart Otthonok ’F’ lakóépületre, ami a projekt hatodik lakóháza lesz” – hívta fel a figyelmet Kiss Ákos.