Már beköltöztek az első lakók Budapest új városnegyedébe

2019-10-14

Budapesten sajtóbejárást tartottak a BudaPart néven épülő új városrész építkezési területén. A Property Market fejlesztésében Dél-Budán megvalósuló óriásberuházás első ütemét a Market Építő Zrt. kivitelezi. Ennek során négy lakóépület és egy irodaház épül fel a Kopaszi-gát szomszédságában. A nagyszabású beruházásban a Spányi Partners Zrt. is érintett, két irodaház lebonyolítói feladatait és műszaki ellenőrzését ellátva.

Az első két épületben már csak néhány eladó lakás van

A projekt jelen állását a Property Market fejlesztési igazgatója mutatta be az eseményen. Schrancz Mihály szavaiból kiderült,

az 'A' jelű épületet már átadták, ennek már vannak beköltözött lakói, míg a 'C' épületet a tervek szerint körülbelül két hét múlva kezdik átadni.

„Az első ütem másik két lakóépületét, a B és a D épületeket márciusban adjuk át, míg a BudaPart Gate irodaházat februárban” – mondta el az igazgató.

Mindezek mellett megemlítette a szintén a Market által kivitelezendő MOL Campus toronyépületét is, ahol már zajlanak a cölöpözési munkák. „A szóban forgó munkák MOL Campus nélkül összesen 185 négyzetmétert tesznek ki, emellett idén elkezdtük 240 ezer négyzetméternyi projekt előkészítését.”

Arra is kitért, hogy a már átadott 125 lakásos A épület értékesítése 96 százalékon áll, míg a C épületé 95 százalékos. A B épületnél (270 lakás) ez az érték 89 százalék, a D jelűnél 77 százalékos.


Így akadályozzák meg a dugókat

Schrancz Mihály hangsúlyozta, a budapestiek az érintett területet két-három év múlva már a belváros részének fogják tekinteni a fejlesztésnek köszönhetően, ami összesen 23 hektárnyi területen zajlik le. A beruházás alapmotívumának azt a kettősséget nevezte meg, ami lehetővé teszi az itt élőknek, hogy a Kopaszi-gát által biztosított rekreációs zöld övezet és egy belvárosi környezet előnyeit egyszerre élvezzék.

A koncepciót ismertetve többek közt a BudaPart sajátos úthalózatát is megemlítette.

„Kizárólag zsákutca rendszerek alakulnak ki, tehát például nem lehet majd a Budafoki útról a területen keresztül áthágni a Dombóvári útra.

Ezzel megakadályozzák a hosszú kocsisorok kialakulását. Hasonló célt szolgál, hogy a városnegyedben nem lesznek felszíni parkolók. „Emiatt kizárólag az hajt majd be ide, aki itt lakik, és van saját parkolóhelye.”


Összesen 28 épületet húznak fel

A több ütemű beruházásban 920 ezer négyzetméternyi felületet építenek ki, amiből 620 ezer a felszín felett jön létre. Összesen 13 irodaház jön létre a MOL-székházat is beleszámítva, 250 ezer négyzetméter bérbe adható felülettel. Ugyanakkor 15 lakóházat emelnek, amiben 3000 lakás kap helyet.

A városnegyed népességét meghatározó adat, hogy 6-7 ezer ember fog itt lakni, és további 23 ezer fog itt dolgozni.

„Így nagyjából 30 ezer ember fordul majd meg itt naponta, ami Szekszárd lakosságának felel meg.”

A projektben összesen 15 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egység épül ki, ezek előrehaladását összehangolják az épületek elkészítésével.


A fonódó egészen a Rákóczi hídig nyúlik

Hozzátette, az ütemezés során az esetleges gazdasági lassulással is számoltak, ennek érdekében a részprojektekben átadott épületek már önmagukban is tudnak működni, kisebb városrészként.

Schranz Mihály külön kitért a városnegyed közlekedésfejlesztésére, aminek a középpontjában a budai fonódó hálózat meghosszabbítása áll.

„A fonódó a tervek szerint a Gellért tér után végigjönne a rakparton a Műegyetem előtt is elhaladva, a Rákóczi hídnál pedig ráfordulna a Dombóvári útra, és egészen a Budafoki útig haladna.

Ebben a projektben már lebonyolítottuk a tervezési engedélyeztetést, a projekt tervei ott vannak a fővárosnál."