Még mindig a befektetők uralják a budapesti lakáspiacot

2019-11-27

Az utóbbi években kimagasló hozamot lehetett elérni befektetési célú lakásvásárlással, a kérdés viszont az, hogy ma is megéri-e a befektetési célú lakásvásárlás. Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján megnéztük, hogy mikor volt érdemes leginkább beszállni a lakáspiacba, és vajon most is érdemes-e még befektetési céllal új lakást vásárolni.

A lakásárak 2015 óta stabilan 15 százalékos éves növekedést mutatnak, ami 2019-ben 17 százalékig gyorsult, de az értéknövekedés mellett a lakáskiadásból is kedvező hozam érhető el. Az alacsony kamatkörnyezet két csatornán keresztül is élénkítően hat a lakáspiaci keresletre. Az alacsony hitelkamatok egyrészt kedvező feltételeket teremtenek a háztartások lakásvásárlásainak hitelből való finanszírozására, így a kedvező hitelkondíciók élénkítően hatnak a lakáspiaci keresletre. Másrészt az alacsony hozamkörnyezetben az ingatlanpiacra érdemi megtakarítások áramlanak, mivel az alternatív pénzügyi eszközökön (például lekötött betéten) elérhető hozamok jelentősen alacsonyabbak az ingatlanpiacon elérhetőnél.

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szakértői szerint a 2019 júniusában bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) lakossági befektetők számára kedvező feltételei már éreztették a hatásukat az ingatlanpiacon. 2019 júniusában Budapesten, ahol a befektetési céllal lakást vásárlók aránya magasabb, érdemben csökkent a lakások iránti kereslet.

A fővárosban ugyanakkor továbbra is meghatározó a befektetési szándék a lakásvásárlások terén. A kedvező finanszírozási környezet és a lakásvásárlásból elérhető magas hozamprémium hatására Budapesten még mindig magas a befektetők aránya, piaci mérések szerint a lakásvásárlók 40 százaléka befektetési célt jelölt meg a tranzakciókor. Vidéken ennél alacsonyabb, 25 százalék körüli ez az arány. Az otthonteremtési célú lakásvásárlások aránya mindezek ellenére továbbra is jelentős, ami azt mutatja, hogy bár fontos a befektetési szándék, a különböző lakhatási célokra történő lakásvásárlás ugyancsak meghatározó szerepet tölt be a piacon. Előretekintve a MÁP+ iránti élénk érdeklődés hűtheti a befektetői keresletet a fővárosi ingatlanpiacon, amit az előzetes adatok igazolni látszanak.

Bár a kiadásból származó hozamok mostanra mind a használt, mind az új lakások esetében alacsonyabbak, mint néhány évvel ezelőtt, az új lakások árában több tényező miatt is van még tér a további emelkedésnek. Az év végétől 27 százalékra emelkedő lakásáfa részben biztosan be fog árazódni az új lakások árába, akárcsak a 2021-től szigorodó energetikai követelmények technikai megoldásai.

 

BudaPart Otthonok 'E' épület (x)

Bruttó 22 ezer négyzetméteren, több mint 10 ezer négyzetméternyi értékesíthető területtel valósul meg a BudaPart legújabb lakóingatlan fejlesztése. A városnegyed otthonaira az újlakás-piacon kimagasló kereslet jellemző: a 182 lakásnak már több mint 40 százaléka vevőre talált, ami fővárosi viszonylatban is jelentős eredményeknek számít (a XI. kerületben átlagosan 60%-os visszaesés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest). Az épületet az FBIS architects építésziroda tervezte, akiknek a nevéhez olyan munkák köthetők, mint a Barabás Villa felújítása, vagy a Centrál Színház homlokzatának átalakítása és belsőépítészeti tervezése. A lakóépület a beruházás második fázisában valósul meg, az átadás időpontja pedig várhatóan 2021 második negyedévére datálható. Az épület a városnegyed ötödik lakóháza, ami közvetlenül a BudaPart központi parkja mellett és a bevásárló utca között helyezkedik el, utcaszintjén olyan szolgáltatásokkal, mint optika, pékség, játékbolt, bank, ékszerbolt, pénzváltó, mobil szolgáltató, lakásdekor, sportbolt, utazási iroda és virágbolt.

A BudaPart Otthonok 'E' épületének lakásaiban a smart home megoldások alapfelszereltségnek számítanak: mozgás-és hőmérséklet-érzékelő szenzor, okos dugaszolóaljzatok, illetve okosotthon rendszeren keresztül is vezérelhető lakószobai termosztátok teszik még modernebbé a budaparti életmódot.

A teraszos, környezetbarát csúcstechnológiával épülő lakások átlagos belmagassága
2,85 méter, melyek mindegyikét Nobilis konyhával, gépesítve adják át. A lakások friss, izgalmas építészeti megoldásokat, különleges enteriőröket, valamint szermélyre szabott anyagválasztást kínálnak, valamint a BudaPart a lakberendezésben is segít: a fejlesztő által készíttetett egyedi bútorcsomag-ajánlóban mindenki megtalálhatja a stílusának legmegfelelőbb összeállítást. Mindemellett a befektetési célú lakásvásárlókat a bérbeadásban is támogatja a BudaPart, ezzel jelentős terhet levéve a tulajdonosok válláról. A városnegyed következő, BudaPart Otthonok 'F' lakóházának a tervezését pedig már 2019-ben elindították a fejlesztők.