Megnyílt a központi park

2023-09-01

Több, mint 7000 négyzetméter új zöld terület, közel 50 fa, kutyafuttató és közösségi kert várja a pihenni vágyókat a világ legjobb városnegyedfejlesztésének választott BudaParton

A nemrég elkészült, új és a városi környezetbe illeszkedő transzformátorállomás után, az azt körbevevő központi parkot is átadták a BudaParton. Az egész városrészt kiszolgáló alállomás modernizálásának köszönhetően kevesebb helyre volt szüksége, így a korábban elzárt ipari területét megnyitották, rekultiválták és a felszabaduló területen új funkciókkal bővítették a városnegyedet.

 

Az alállomás bontási munkálatai 2020-ban kezdődtek, így egy három éves munka végére került most pont. Fontos kiemelni, hogy az átalakítások során az alállomás folyamatosan üzemelt, biztosítva ezzel a dél-budai régió zavartalan energiaellátását.  A korábban több különálló felépítményből álló, és kerítéssel körülvett épületegyüttest a BudaPart városnegyed fejlesztésével párhuzamosan építették át, a kialakuló létesítmény alapterületét racionalizálták. Ezzel olyan épületegyüttes jött létre, amely egy technikai műtárgyból művészeti értékű műtárggyá alakult. 2018-ban meghívásos ötletpályázatot írtak ki a homlokzati megjelenés megtervezésére. A pályázaton a GUBAHÁMORI magasfeszültségű elektromos hálózatoknál használt porcelán- és üvegszigetelők karakteres és ismerős elemeit felhasználó terve lett a kiválasztott. A több mint 5000 díszítő elem kalandos úton került a BudaPartra, egy részük egy Olasz nevű kis községből származik a déli határ mellől, másik részük az orosz-kazah határ mellől érkezett. A harmadik rész közel 30 ezer km-en át a fél világot körbehajózva Kínából érkezett.

A különleges minőségű megújítás mellett azonban még fontosabb az, hogy az eddig elkerített, ipari terület felszabadult. A terület megnyitásával és a köré álmodott parkkal egy olyan magas minőségű, a közcélú használatra ezennel megnyíló, mintegy 7000 m2-es parkterület jött létre, amely a BudaPart lakói és irodabérlőin kívül, a kerület, sőt, a városból idelátogató minden polgár számára biztosítja az itt már megszokott, magas minőségű kikapcsolódási, rekreációs lehetőséget. A BudaPart egy igazi élő, lélegző városnegyed, nem csak a Kopaszi-gát vagy a modern épített rész, de szolgáltatások egyre bővülő választéka, rekreációs felületek és egyre több rehabilitált zöld terület összessége. A központi park elkészültével összességében a zöld területeket számolva a főváros ötödik legnagyobb közparkja jött létre. Összehasonlításként, ez nagyobb, mint a Tabán, vagy a Városmajor felülete.

A park koncepciója szerint az itthon megszokott angol gyep mellett, kísérleti jelleggel fenntartható, honos növényekből összeállított, úgynevezett vízmegtartó esőkertet is kialakítottunk az alállomás keleti oldalán. Ebben az ütemben a parkban 48 db lombhullató fát, 500 négyzetméter cserjét ültettek, és összesen 7310 négyzetméter zöldfelülettel nő a BudaPart zöldállománya. Mind a fejlesztő, mind a kivitelező elkötelezett a fenntartható fejlesztésért, ennek szellemében kétszer annyi fát ültettek, mint amit a hatályos szabályok megkövetelnek.

Az itt lakók így igazi zöldövezetben élvezhetik a természet – növények, vízpart – közelségét, de természetesen megfelelő szociális szolgáltatásokra is szükség van, hogy a pár év múlva itt lakó és dolgozó több tízezer ember a „15 perces város” koncepciójának megfelelően helyben megtalálja a bölcsődét, óvodát, orvosi rendelőt. A már átadott bölcsőde mellett még egy bölcsőde, egy óvoda és orvosi rendelő is épül. A park megnyitásával egyidejűleg már elérhető egy 276 négyzetméteres kutyafuttató és egy közösségi kert is.