Mitől érezzük igazán otthon magunkat? Így válik a lakásból otthon

2019-11-19

Ahányan vagyunk, annyiféle elképzelésünk lehet arról, milyen az ideális otthon. Azaz nem csupán egy lakás, tele bútorokkal, hanem egy meleg otthon, ahová jó hazatérni a nap végén. A különbözőségek ellenére azonban van néhány szempont, amiben a legtöbben egyetértünk, amik nélkül nem létezik igazi otthon.

Jó lakóközösség

Az utóbbi évtizedekben nemcsak a rokonok, hanem a szomszédok is eltávolodtak egymástól. Amíg régen egy-egy társasház lakói igazi lakóközösséget alkottak, ma sokszor szó szerint egymás nevét sem tudjuk, hiába élünk évek óta ugyanott. Pedig fontos, hogy ismerjük egymást a szomszédokkal, hiszen rengeteg mindenben segíthetünk a másiknak, megkönnyítve ezzel a saját és mások életét is, hiszen teljesen más érzést ad az, ha tudod, kikkel élsz egy házban. A lakóközösséghez tartozás ad egyfajta közösségi élményt is: szervezhettek közös programokat, főzéseket, átmehettek szomszédolni egymáshoz, és a gyerekek is összebarátkozhatnak.

A nagyváros és a természet egyensúlya

Még akkor is, ha igazi városlakó vagy, biztos, hogy te is igényled időnként, hogy a természetben, a zöldben sétálj, ejtőzz egyet. A neon feliratok állandó villogását, a rengeteg vizuális ingert, a nagyvárosok alapzaját ugyan látszólag megszokjuk egy idő után, devalójában észrevétlenül lemerítik az energiatartalékainkat. Pont emiatt olyan fontos, hogy a lakókörnyezetünkben legyen lehetőségünk arra, hogy a szabad levegőn, zöld övezetben is kikapcsolódhassunk: nyáron és tavasszal egy piknik a közeli parkban, ősszel és télen egy kiadós séta vagy a szabadtéri sportok által feltöltődhetünk testileg és lelkileg is.

Rekreációs szolgáltatások

Ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat a lakásunkban, nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk. A belváros egyes részei túlzsúfoltak, amíg a külső kerületek nyugalmat adnak, de mást nagyon nem. Pedig lényeges lenne, hogy a közelben legyen lehetőség bevásárlásra, sportolásra, szórakozásra, de a környéken nyugodtan tudjunk sétálni is, és ha úgy tartja kedvünk könyvet olvasni egy biztonságos, szép parkban.

Kiépített infrastruktúra, közlekedés

Ha nagyvárosban élsz, egészen másként látod a távolságokat: néha egészen kicsinek tűnnek, máskor pedig néhány métert is órákba telik megtenni kocsival. Vagyis jó, ha olyan helyen lakunk, ahol jól kiépített a tömegközlekedés, hiszen sokszor sokkal célravezetőbb kötött pályás villamossal utazni, mint a dugóban kocsival araszolni. Persze, az a legjobb, ha mindkettőre megvan a lehetőséged az otthonod adottságaiból kifolyólag.

 

BudaPart lakásai már a beköltözés pillanatában valódi otthont teremtenek, ahol a lakók akár rendezvényeken, akár a közös parkokban is találkozhatnak egymással. A városnegyed egyedülálló környezetben, a Kopaszi-gát mellett épül, ahol a természet nyugalma a nagyvárosi nyüzsgéssel találkozik, az ajtón kilépve pedig mindössze pár méter távolságban a Duna partján találhatod magad, piknikezhetsz a szabadban, vagy beülhetsz barátaiddal egy közeli étterembe.