Újabb területeket jelölt ki a kormány: itt épülhetnek a rozsdaövezeti, áfa nélküli lakások

2022-04-29

Eddig két rozsdaövezeti akcióterület kapott teljesen zöld lámpát a Rozsdaövezeti Bizottságtól, - az egyiket a XIII. kerületben a Váci úton jelölték ki, a másik pedig egy IX. kerületi, szintén több funkciós épületeket tartalmazó városfejelsztési projekt. A legfrissebb közlönyben újabb 4, azonnali rozsdaövezeti terület kapott gyorsított beruházási jóváhagyást a kormánytól. Ez a lakásvásárlóknak is jó hír, hiszen az egyébként 5%-os áfával épülő rozsdaövezeti lakások után, visszaigényelhetik az áfát, így lényegében áfa nélkül tudnak vásárolni.

A rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló kormányzati akcióterv célja, hogy a leromlott állapotú, elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék a fejlesztők, illetve új projekteket indítsanak rajtuk. A gyorsított és egyszerűsített beruházás mellett a Rozsdaövezeti Bizottság által kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken létrejövő lakófejlesztések legnagyobb előnye, hogy a lakások után, még az 5%-os áfát is visszaigényelhetik a vásárlók.

Eddig két területről lehetett tudni, ami megkapta a Bizottság engedélyét és rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították:

  • A Váci út 152-156 alatt elterülő telek, az úgynevezett Láng negyedbe egy egymilliárd euró értékű városnegyedet tervez a fejlesztő. Itt bruttó 136 ezer négyzetméteren épülnének lakóépületek, 133 ezer négyzetméteren irodák, és egy 250 szobás hotelt is terveztek.
  • A második jóváhagyott terület a IX. kerületben a Közvágóhídnál van és egy már építés alatt álló projekt helyszíne, az új mini városközpont a City Pearl nevet viseli, ahol mintegy 10 lakóépületet, 4 irodaházat, egy hotelt és egy bevásárlóutcát is kialakít a fejlesztő.

Most újabb 4 beruházás került ebbe a csoportba a kormányrendelet alapján, mindegyik azonnali akcióterület:

  1. A Fehérvári úton, a Budafoki kocsiszínnel szemközti területen, egy másfél hektáros telken, a meglévő ipari létesítményt cserélnék le. A közlöny alapján a beruházás megnevezése: "Meglévő, vegyes funkciójú ház átalakítása és bővítése". Piaci információink szerint z OTP beruházásában megvalósuló Tetris Ház folytatásáról lehet szó, egy korábbi Környezetvédelmi hatósági eljárás alapján egy meglévő vegyes funkciójú ház lesz átalakítva egy vegyes funkciójú, jellemzően üzletekből álló házzá, amit kibővítenek egy vele összeépített, 433 lakásos társasházi szárnnyal.
  2. a XI. kerületi Barázda utca egy telke, a rendelet leírása alapján a beruházás: "Folyamatban lévő lakópark fejlesztés további ütemeinek megvalósítása lakóépület kialakításával". Itt korábban az Elit Park lakóprojekt épült, az Elite Park II-III-ban várhatóan 464 lakás fog felépülni a Bayer Property fejlesztésében, és a tervezett átadás 2024 III. negyedév. A rendelet itt azt is meghatározza, hogy a beruházásnál lakó rendeltetés a földszinten nem helyezhető el, és a beépíthető szintterület legalább 5%-ában igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, irodai, kereskedelmi, szolgáltatás, szállás, kulturális, közösségi szórakoztató, sport vagy hitéleti rendeltetéseket kell elhelyezni.
  3. a X. kerületi Somfa utca, Ceglédi út, illetve a Hízlaló tér 6. szám által körülhatárolt terület. A közlönyben mint írják: "Korábban kialakított lakópark fejlesztésére irányuló beruházás további négy ütemmegvalósításával és óvoda létesítésével. Piaci információink szerint az OTP beruházásában megvalósuló Somfa Liget 4 üteméről lehet szó, amiből 2 már kapott építési engedélyt is korábban.
  4. A negyedik bejelentés a Kopaszi-gáton épülő BudaPart területére vonatkozik, a több mint 40 helyrajzi szám felsorolása mellett a közlönyben azt is írják, hogy "Egykori iparterületen önálló, vegyes használatú városnegyed kialakítása".

Frissítés: piaci információink alapján az olyan lakóprojekteknél, ahol már zajlik a lakások értékesítése, de csak most lettek rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítva, visszamenőlegesen nem lehetséges az áfa visszaigénylése. Ha tehát a lakás árának egy részét valaki már befizette a rendelet mai (április 29.) hatályba lépése előtt, akkor annál az összegnél nem igényelheti vissza az áfát. A fennmaradó összegnél, vagy az ezt követően megkötött szerződéseknél viszont igen.