Város a városban, ahonnan ki sem akarod tenni a lábad

2020-10-21

Az utcán korzózó fiatalok, a játszótéren vagy a Duna-parton labdázó gyerekek, hangulatos éttermek és a parkban andalgó párok. Egyszerre pezsgő városi lét és természetközeli nyugalom. A BudaParton egy klassz városnegyed épül, ráadásul a belvároshoz igen közel, amely magában foglalja a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl területét, és ahol a természet, az épített környezet, a szolgáltatások mind-mind ugyanarról szólnak: értékteremtésről, közösségi gondolkodásról.

„Egyre több világvárosban épülnek ki vegyesfunkciós városnegyedek, amik mára felváltották a szigorúan csak üzleti- vagy csak lakónegyedeket, mivel szerves egésszé olvad össze bennük ez a két funkció, kiegészülve a szolgáltatás és a rekreáció lehetőségével. A városok alakulásában megfigyelhető jelenség, hogy idővel metropoliszokká válnak, túlterjeszkednek saját határaikon, ami nemcsak drága és nehezen fenntartható, hanem egyúttal élhetetlen lakói számára.

A jövő nagyvárosa inkább arról szól, hogy olyan negyedeket hozzanak létre, ahol minden egy helyen van: szolgáltatás, munkahely, otthon és számos feltöltődési lehetőség, ezáltal nemcsak a környezeti terhelés jelentős csökkenése érhető el, hanem mivel minden a közelünkben van, így például a közlekedésre szánt időt is megspórolhatjuk. A Kopaszi-gátnál, az 54 hektáros területen épülő BudaParton egy mindezeket magában foglaló komplex, új, budapesti vegyesfunkciójú városnegyedet valósítunk meg” – magyarázza Dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója.

A Property Market fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló BudaPart fővárosunk modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése, emellett európai viszonylatban egyedülálló, hiszen keveredik benne a nagyvárosi nyüzsgés, a sportolásra is alkalmas természeti környezet és a meghitt vízpart. Egy ilyen lokáció már önmagában érték, de belvároshoz közeli elhelyezkedése, a minden részletre kiterjedő építészeti megoldások és a gondosan kiválasztott szolgáltatások teszik még inkább egyedivé a BudaPartot, amivel a terület egyúttal a közösségépítés otthona is lesz.

Úgy kellett elhelyezni az irodai és lakó-, a kereskedelmi, valamint a rekreációs funkciókat, hogy a városnegyed összességében az emberekről és az interakcióikról szóljon. A BudaPart egyedi adottságai és a hatalmas zöldterület miatt a tájépítészetre kiemelt figyelmet fordított a fejlesztő, kifejezetten ügyeltek a természeti adottságokra és arra is, hogy a lehető legélhetőbb teresedések alakuljanak ki.

Az új várostervezési trendeket jól ismerő dán ADEPT várostervező iroda, a Mohácsi Sándor vezette s73 Tájépítész Stúdió és a fejlesztő a budaparti házak közötti részeket városi térként képzelte el, ahol az emberek jól érzik magukat, sétálnak, megpihennek, találkoznak.

A budaparti utcák a pécsi korzózás hangulatát ötvözik a belvárosi Hold utca szélességével. A fejlesztés minden lakó- és irodaházát más építésziroda tervezi, aminek köszönhetően az egyhangú házak helyett itt változatos formák, anyagok és szintmagasságok teszik izgalmassá az épített környezetet. Az épületek közötti összhangot pedig az egységes tájépítészet teremti meg, ami számos különleges elemmel teszi még változatosabbá, inspirálóbbá városnegyedet. Elég csak a lábunk elé nézni, ahol BudaPart-térkövön járhatunk, és szembetűnőek az egyedi csatornadefelek is” – teszi hozzá az ügyvezető igazgató.

Az épületek elhelyezése során a tervezők olyan struktúrák létrehozására törekedtek, amely lehetővé tette, hogy minél több otthon legyen napfényes, a terek nagysága és mélysége önmagában vonzó legyen és a panorámás lakásra vágyóknak is minél nagyobb hányada válassza a BudaPartot. A városszerkezetben eltolt utcastruktúrának köszönhetően minden ház között átlátás van, a nyitott tömbök pedig a világos utcák, a szellős és sajátos elrendezést, térélményt adják.

A beruházás ugyan hatalmas, 54 hektáron valósul meg, de ez messze nem jelenti azt, hogy ekkora területet vesznek el az ingatlanok: a fejlesztési terület kevesebb, mint egyharmada építhető be, emellett 11 hektár víz- és 26 hektár zöldfelület – beleértve a Kopaszi-gátat is – várja a dolgozókat és lakókat. Kevesen tudják, hogy a Kopaszi-gát a BudaParthoz tartozik, és a Property Market zöld koncepciójának köszönhető, hogy családok ezrei látogatják a hét minden napján, ráadásul Budapest hatodik legnagyobb és legjobb minőségben fenntartott közparkja tovább szépül, és a projekt végére további 7 hektárral kiegészülve várja a kikapcsolódni vágyókat.

Állandó rohanás és időhiány uralja életünket: egyik helyről sietünk a másikba, keressük a megfelelő helyet, ahol hazafelé elintézhetjük a bevásárlást, befizethetjük a számláinkat és elhozhatjuk a gyereket az óvodából, mindeközben hosszú perceket állunk és várunk a város valamely forgalmas útján a dugóban – legyünk akár autóban, akár tömegközlekedési eszközön. A BudaPart ebben segít nekünk, visszaadja az elvesztegetett időt azáltal, hogy sétatávolságon belül minden elérhető és elintézhető.

„Egy olyan városnegyedet hozunk létre, ahol az urbánus életmódot preferálók ugyanúgy megtalálják a helyüket, mint azok, akik szívesen töltik a mindennapokat a természet közelében, hiszen itt mindkét opció jelen van. Van hely a reggeli kocogásnak, ahogy a reggeli friss pékárunak is. Különleges utcáival, folyton nyüzsgő tereivel igazi város a városban, ahonnan pár perc alatt elérünk a Duna-partra, ahol az öböl fodrozódásában gyönyörködve bármikor feltöltődhetünk. A nyitott, barátságos tereknek köszönhetően pedig szívesen töltjük együtt a munka utáni órákat vagy hétvégéket barátainkkal, családtagjainkkal, itt, a BudaParton” – jegyzi meg Dr. Schrancz Mihály.