Műszaki tartalom BRF lakóépület– STANDARD

Műszaki tartalom

Budapart ”F” lakóépület

 

  1. Az épület általános kialakítása

Alapozás:

Monolit vasbeton lemezalap készül, cölöpökkel gyámolítva.

Teherhordó szerkezet:

Az épület részben hagyományos építési módban kerül kivitelezésre, vasbeton tartószerkezettel, kitöltő falazattal, részben előregyártott falpanelekkel.

Födémek:

Monolit vasbeton födémek, melyeken akusztikailag méretezett, ún. úsztatott aljzatbeton készül, a lépéshang-gátlás biztosítására.

Falak:

A pincefalak, a lépcsőházak körítő falai, és a szerkezetileg szükséges merevítő falak monolit vasbetonból, vagy előregyártott falpanelekből készülnek. A liftaknák vasbeton falazattal készülnek. A külső térelhatároló falak jellemzően hőszigetelést is magukba foglaló, vasbeton kéreglemez felületképzéssel ellátott előregyártott vasbeton panel falak. A statikailag szükséges helyeken vasbeton merevítő falak készülnek, a homlokzaton és a belső területeken, a külső homlokzaton lévő merevítő falak előregyártott vasbeton szendvicspanel falak merev kapcsolatos egymáshoz rögzítéssel. A lakáson belüli válaszfalak szerelt gipszkarton szerkezettel készülnek 2x2 réteg gipszkarton borítással, vizes helyiségeknél impregnált gipszkartonnal, teljes keresztmetszetű kőzetgyapot kitöltéssel, 10 cm összvastagságban. A lakáselválasztó falak (lakás-folyosó, lakás-lakás között) akusztikailag méretezett falazóblokkokból készülnek.

Tetőfedés:

Az épületek PVC, gumi- vagy bitumenes lemez vízszigeteléssel készülő lapostetős kialakításúak, hőszigeteléssel, melyen részben zöldtető vagy burkolt felületek kerülnek kialakításra.

Teraszok:

A belső kertre nyíló lakások teraszai térkő, kerámia, szerelt vagy ragasztott burkolatos kialakításúak, az emeleti teraszok, loggiák, erkélyek csúszásmentes fagyálló kerámialappal burkoltak. A terasz korlátok lakatos, üvegezett, vagy tömör falazatból készülnek, az építész tervek szerint.

Külső nyílászárók:

Az ablakok, és az erkélyajtók korszerű műanyag profilrendszerből készülnek, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel, kiváló légzárással. Minden lakásban legalább két nyílászárón résszellőző elem kerül elhelyezésre. A homlokzati nyílászárók redőnytokkal, redőnnyel kerülnek kivitelezésre, alapkivitelben manuális mozgatási lehetőséggel, opcionálisan motoros vezérléssel, a tok mellett szúnyogháló fogadására is alkalmas vezetősínnel. A 2,5 m-nél magasabb nyílászáróknál csak pliszé szúnyoghálót lehet beépíteni.

Homlokzatok:

Az épületek homlokzata változatos színű és felületképzésű, megjelenik rajta nemesvakolat, valamint a külső kéreggel ellátott előregyártott, hőszígetelt vasbeton szendvics elem is az építész tervek szerint.

Belső vakolás:

A falazatok típustól függően szükséges helyeken vékonyvakolatot/glettelést kapnak, a mennyezetek vakolat nélküli, glettelt kivitelben készülnek.

Lift, közlekedők:

Az épületekbe halk járású, korszerű személyfelvonók kerülnek beépítésre. A teremgarázs kapuja távirányítással működtethető. A teremgarázs és a lépcsőház közötti ajtók – az előírásoknak megfelelően – tűzgátló acél ajtók. A közös helyiségekben, közlekedőkben, lépcsőházakban műgyanta, vagy kőporcelán burkolat készül.

Épületgépészet:

A fűtési energiát a távhő szolgáltató biztosítja, központi használati melegvíz előállítással, lakásonként egyedi fogyasztás méréssel. A fűtés lakásonként egyedileg szabályozható, a költsége egyedi almérőkön mért fogyasztás alapján kerül megosztásra.

Az épületben központi hűtési energia előállítás is történik, mely szintén lakásonként önállóan szabályozható. A fogyasztás elszámolása szintén almérőkön mért fogyasztás alapján történik.

Elszívó berendezések kerülnek a fürdő és  WC helyiségekbe, amelyek természetes szellőzéssel nem rendelkeznek. A konyhai elszívók számára szellőző csövek visszacsapó szeleppel kerülnek kialakításra.

Az épületen belül a szennyvíz és a csapadékvíz külön rendszert képez, és az épületből kilépve is elválasztott rendszerben a közterületi csatornákba lesz vezetve.

Elektromosság:

A házi elosztók és a lakások elektromos fogyasztásmérői az elektromos kapcsolóhelyiségben, illetve szintenként mérőóra szekrényekben kerülnek elhelyezésre. A lakásokon belüli elektromos hálózat falban szerelt védőcsövekbe húzott rézerű vezetékekkel, a pinceszinten kábeltálcákon, illetve falon kívül szerelve készül.

A közösségi területek az előírásoknak megfelelő védettségű, mozgásérzékelőkkel vezérelt lámpatestekkel kerülnek felszerelésre.

A bejáratoknál alkonykapcsolóról működtetett térvilágítás készül.

Az épületbejáratainál és egyes közös tereinél, digitális rögzítést is biztosító videókamerás biztonsági rendszer kerül kiépítésre.

A kaputelefon rendszer digitális, ajtónyitó funkcióval ellátott kültéri egységgel lesznek kialakítva, a lakásokban audio rendszerű beltéri egységgel szerelve. A beltéri egységek külön vevői kérésre videos egységre cserélhetők.

Tárolók:

A tárolókban a minimális belmagasság 1,9 méter, a helyiségben előfordulhat, hogy nem közvetlen ezen ingatlant érintő gépészeti, elektromos vezetékek, esetleg szerelvények is átvezetésre kerülnek a szabad belmagasság feletti területen. Padozat jellemzően takarításra alkalmas simított beton, vagy egyéb felületképzés. A tároló helyiség zárható, nyílászáró szerkezete lakatos, vagy asztalos szerkezet.

Gépkocsibeálló:

Padozata jellemzően takarításra alkalmas simított beton, vagy egyéb felületképzés. A gépkocsibeálló felett és környezetében előfordulhat, hogy gépészeti, elektromos vezetékek, szerelvények, berendezések vannak, melyek a rendeltetésszerű használatot nem akadályozzák.

  1. A lakások általános kialakítása

A lakások belső kialakítására: burkolatok, kádak, zuhanyok, szaniterek, csaptelepek, belső ajtók tekintetében vásárlóinknak a Standard kínálaton kívül lehetőségük lesz ettől eltérő berendezési kategóriák kiválasztására a lakás adásvételi szerződésben meghatározott határidőig, amennyiben az adásvételi szerződés dátuma nem haladja meg a termék (pl. burkolat-) választás határidejét.

Belmagasság:

A lakások belmagassága a lakószobákban jellemzően 2,85 méter, kivéve az álmennyezettel kialakított helyiségekben. A mennyezet fűtési rendszer csatlakozásai a lakás egy pontján (jellemzően az előszoba és a hozzá csatlakozó gardrób mennyezetén) kerülnek kifordításra, mellettük a mennyezetre szerelve kerül az osztó-gyűjtő szerelvény.

A gépészeti elemek takarására ezekben a helyiségekben monolit gipszkarton álmennyezet készül, a hasznos belmagasság ezekben a helyiségekben 2,55 méter. A gépészeti elemek karbantartására az álmennyezetbe revíziós nyílást készítünk fehér színben.

Lakásbejárati ajtók:

A lakásbejáratokra kitekintő optikával, több ponton záródó központi zárral ellátott MABISZ minősítéssel rendelkező bejárati ajtók kerülnek elhelyezésre.

Beltéri ajtók:

A belső ajtók kerekített élűek, falcos ajtólappal, lyukfuratolt betéttel, teli ajtólapos, utólag szerelhető tokos, ~210 cm névleges magasságúak, fém kilinccsel. Opcionálisan kérhető üvegezett kialakítású változat.

Burkolatok:

A vizes helyiségek ajtó szemöldök feletti magasságig egész lappal befejezve, I. osztályú minőségben lesznek burkolva. (Pontos burkolat magasság egyedileg választott burkolat típus függvénye.) A konyhákban a konyhabútor alsó- és felső elemei között 60 cm szélességben kerámia burkolat készül. Minden pozitív sarok élvédővel lezárásra kerül. A vizes helyiségek, I. osztály-ú kerámia padlólap burkolatúak. A konyhák alapkiépítésben melegburkolattal készülnek. A teraszok esetében az egységes külső megjelenés érdekében a tervező által meghatározott burkolat kerül elhelyezésre.

Melegburkolat:

I.osztályú laminált parketta, szükséges helyeken burkolatváltó sínekkel.

Hidegburkolat:

  1. osztályú mázas vagy gres kerámia lapburkolat.

Felületképzés:

A lakások belső falai glettelt felületre fehér diszperziósfesték felületképzést kapnak. A mennyezeteken glettelés és fehér színű festés készül.

Konyha:

A lakásokat alsó és felső konyhabútorral, mosogató medence, csaptelep, kerámia főzőlap, elektromos sütő és páraelszívó beépítésével szerelve kerül átadásra. (Az alaprajzokon a hűtőszekrény helyét jelöljük, de nem tartozik a lakás alapfelszerelésébe és annak elbútorozása sem.)

Az egyes lakásokba az alábbi elemszámú konyhabútorokat építjük be:

Garzon és egy hálószobás lakások         5 alsó elem

Két hálószobás lakások 6 alsó elem

Három hálószobás lakások        7 alsó elem

A konyhabútorba egy medencés rozsdamentes mosogatótálca kerül beépítésre, csapteleppel az Eladó által felkínált típusok közül.

Vizes berendezések, szaniterek:

Minden lakás fürdő (vagy terven jelölt egyéb, pl. háztartási) helyiségében mosógép, valamint a konyhákban mosogatógép elektromos-, víz-, és szennyvíz oldali csatlakozás kerül kialakításra. A WC-k konzolos, falban szerelt tartályos kialakításúak, kétfokozatú nyomólappal.

Fűtés:

A lakásokban magas komfortérzetet biztosító mennyezet fűtési rendszer készül, így a radiátorok nem vesznek el helyet a lakószobákból. A helyiségek egyedileg szabályozhatók. A lakás fűtése a lakószobákban termosztát segítségével szabályozható. A fürdőszobákban elektromos fűtőpatronnal ellátott törölköző szárító radiátorok találhatók.

 Hűtés:

A komplett fűtési rendszer födémbe épített csővezetékeit felhasználva, a lakások mennyezet hűtését is alapkiépítésben biztosítjuk. A rendszer magas komfortérzetet biztosít, mivel nincs szükség egyedi beltéri és kültéri berendezésekre, így teljesen huzat és zajmentes.

A rendszerbe integrált érzékelők folyamatosan felügyelik a páratartalmat és az ún. harmatpont felett az adott hűtési kört automatikusan leszabályozzák a páralecsapódás elkerülése érdekében. Hagyományos (split rendszerű) klíma készülék nem készül.

Légtechnika:

Elszívó berendezések kerülnek a belsőterű fürdő és WC helyiségekbe. A konyhai páraelszívók számára visszacsapó szeleppel ellátott szellőzőcsövek kerülnek kialakításra.

Fogyasztásmérés:

Az elfogyasztott hidegvíz, használati melegvíz, a fűtési/hűtési energia, valamint elektromos energia lakásonként, önálló mérés alapján kerülnek elszámolásra. Az almérők leolvasása közös területről történik, a lakásba való bejutás az órák leolvasásához nem szükséges.

Elektromosság:

Minden lakószobában 3 db, nappaliban 4 db, konyhában 6 db (elszívó, hűtő, mosogatógép, + 3db konyhapult fölött), a fürdőszobákban 2 db (mosógép részére +1 db), és a közlekedőkben 1 db 230 V-os csatlakozóaljzat kerül elhelyezésre, helyiségenként 1-1 mennyezeti lámpahellyel.  A teraszokon 1db csatlakozóaljzat kerül kialakításra, oldalfali vagy mennyezeti lámpa fényforrással és lámpaburával (nem választható), beltéri kapcsolóval. A homlokzati világítótestek terv szerinti pozícióban készülnek, mindenhol azonos kivitelben (ennek változtatására nincs lehetőség). Ezeken kívül a konyhában pultvilágítási kiállás, a fürdőszobában tükörvilágítás kiállás kerül kiépítésre. A lakásokban korszerű és formatervezett elektromos szerelvények kerülnek beépítésre. A lakások világítótestjei nem tartoznak a lakások alapfelszereltségébe, ezeket a Vevők biztosítják (természetesen a hozzájuk tartozó vezetékezés és kapcsoló elkészül). A lakások 1*32A elektromos ellátással rendelkeznek.

Minden lakószobába kiépül legalább egy-egy kábel kivezető aljzat a TV, telefon és számítógép csatlakozásokhoz, az elvi bútorozási terv figyelembe vételével.

A belső kertre nyíló lakásoknál minden nyílászáróval rendelkező helyiségben, az emeleti lakásoknál a bejárati ajtót és a teraszkapcsolatos helyiségeket figyelő mozgásérzékelős riasztórendszer védőcsövezése kerül kialakításra.

Okosotthon-rendszer

Az egyedi konfiguráláshoz, programozáshoz és az eszközök távirányításához személyi számítógép, illetve okostelefon vagy tablet, valamint internet-kapcsolat szükséges. A távolról kapcsolható eszközök az okosotthon-rendszertől függetlenül, hagyományos módon, azaz helyben is vezérelhetők (lámpa kapcsoló, dugalj, termosztát).

Központi egység: Eszköz az előszobában a bejárati ajtó fölé kerül elhelyezésre.

Külső helyszínről történő vezérléshez a router internetkapcsolata szükséges, melynek mindenkori biztosítása Vevő feladata.

Tablet: 10” Android tablet, előre telepített és beállított okosotthon vezérlő szoftverrel.

Okos dugaszolóaljzatok: lakásonként 3 db. Programozható, távirányítással ki- és bekapcsolható, riport a státuszról és az időszakos fogyasztásról, aktuális fogyasztás optikai kijelzése.

  1. Változtatás lehetőségének kérése

A lakással kapcsolatban a módosítási és anyagválasztási határidők lejártak, azokat beruházó fővállalkozózól megrendelte, így vevőnek változtatási lehetősége már nincs. A kiválasztott anygaokról az értékesítő kollégák tudnak tájékoztatást adni.

Az épület homlokzatának és közös részeinek, valamint a kertnek a kialakítása teljes mértékben a Beruházó kompetenciája, erre változtatási kérelmet nem tudunk elfogadni. Közös résznek számítanak ebből a szempontból a lakások külső nyílászárói, bejárati ajtók és szerelvényei, teraszburkolatok, lépcsőházi és lépcső burkolatok, erkélykorlátok, teraszfalak színei, a lépcsőházban és erkélyeken lévő elektromos és egyéb szerelvények (pl. ajtócsengő), valamint a lámpatestek is.

A vételár nem tartalmazza:

A csempeburkolat díszítő elemeit (középdekor, bordür, stb.), fürdőszobai felszerelési tárgyakat (tükrök, szappantartó, stb.), lámpatesteket, karnisokat, egyéb beépített bútorokat.

A Beruházó az egyes beépített anyagok, épületszerkezetek, berendezések tekintetében fenntartja a jogot arra, hogy a műszaki leírásban felsoroltaktól eltérő, de azokkal legalább használati szempontból egyenértékűre, vagy magasabb színvonalúra cserélje.