Egy nyári estén 7 helyet próbáltunk ki a Kopaszi-gáton és a BudaParton, amelyek között találtunk remek specialty kávézót, kézműves olasz fagyizót, különleges kínai konyhát rooftop bár élménnyel karöltve, igazán ütős nápolyi pizzát, csupa finomságokból összeállított piknikkosarat, finom alkoholmentes koktél és hamburger kombinációt, illetve különleges technikával csapolt sört is.
Cioccolatte: a mennyei fagyik, az extra ízek és a történeteket mesélő sütemények
A Cioccolattét már jól ismerjük a Pozsonyi útról, úgyhogy biztosak voltunk benne, hogy itt is ugyanaz a kiváló minőség és kedves kiszolgálás vár bennünket, mint a pesti oldalon. A cukrászdát a Buda-part téren találjuk, jóval nagyobb, mint a pesti egység, ráadásul a fagyival a kezünkben pillanatok alatt a Kopaszi-gát öblében találhatjuk magunkat. A családi vállalkozásként működő üzletek tulajdonosai Szilvia és Giuliano, akik olasz nagymesterektől tanulták mind a süti, mind a fagyikészítés csínját-bínját.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Itt mindenki megtalálja a kedvencét, akár a klasszikus ízeket kedveli, vagy éppen sörbetrajongó, de akkor is, ha valami igazán extrára vágyik, mert mindig előrukkolnak valami újdonsággal. Az éppen aktuális kínálatból kiemelnénk a terra marét, amely egy sörbet csokifagyi, és Szardíniáról érkező tengervízzel készítik, az extra keserű csokival találkozva tökéletes páros. A délolasz crocette egy fügés alapú édesség, amelyet itt fagyi formájában találunk meg, benne a füge, a dió és a mandarinhéj íze találkozik, illetve a cannolót is egy sütemény ihlette. Elindult a dinnyeszezon is, így biztos megjelenik majd a pultokban a sárgadinnye- és a görögdinnyefagyi is valamilyen extra ízzel kombinálva. A fagyinkat kérhetjük tölcsérben vagy sétálópohárban, és csokiöntetet is választhatunk a tetejére.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A fagylaltok mellett klasszikus olasz sütemények is megfordulnak a pultban a tiramisutól a cannolóig. Most éppen egy nápolyi klasszikus volt a pultban, a Pastiera Napoletana, amely tetején található 7 tésztacsík a város 7 régi útját szimbolizálja, benne főzött-hántolt búzakrémet találunk narancsvirágvízzel, narancshéjjal és ricottával. Mellé sötét pörkölésű kávét is kérhetünk, amely egy olasz családi pörkölőből érkezik. Van egy picike látványműhely az üzleten belül, ahova bekukucskálhatunk, de leülhetünk a hangulatos teraszon is, vagy éppen elsétálhatunk a Duna irányába.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
The DAM_n Good Place: specialty kávék és jeges matchák az öbölben
A The DAM_n Good Place-be érdemes betérni, ha egy igazán jó specialty kávéra vágyunk, ráadásul a nyári időszakban egészen este 8 óráig nyitva tartanak. A nevük is egy szójáték, amely az ördögien jó kávéra utal, amit itt tényleg meg is kapunk. A világos pörkölésű kávék mellett sötét pörkölés is kapható.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Mellé kérhetünk friss szendvicseket, mentes sütiket, friss péksütiket, illetve alkoholos és alkoholmentes italokat, ez utóbbiból a fermentált limonádékat különösen ajánljuk. Júliusi újdonságuk az angol muffinba pakolt BBQ-csirkecsíkok, cheddar sajt, uborka, lila hagyma és saláta kombinációja. Mi most egy jeges, málnás matchát kóstoltunk, amelybe saját maguk által készített málnapüré került, illetve egy eszpresszó-tonikkal hűsítettük magunkat, mellé azért egy finom sütit és egy pazar szendvicset is választottunk. Az Anjuna jégnyalókái is elérhetők a nyári időszakban, illetve van egy pici delikateszsarok is számos finomsággal.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A belső tér is kifejezetten hangulatos, kissé indusztriális, de barátságos, és jól passzol a BudaPart modern városi környezetéhez. Jó a nagy üvegablakokon keresztül kinézni, akár rosszabb időben is el tudjuk képzelni, hogy itt ücsörgünk, de a teraszon is jó időzni, amely pont az öbölre néz.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Salve: a nápolyi pizza rajongóinak kötelező
Varga Giulietta, a Salve tulajdonosa a BudaPartra is elhozta a Ferencvárosban és a Hello Budában már jól bejáratott Salve pizzáit, úgyhogy a BudaParton is élvezhetjük a könnyed, kívül vastagabb, buborékos, belül vékony tésztacsodákat, amelyek olasz lisztből készülnek, és 72 órán át kelesztik őket, mielőtt a 450 fokos kemencébe kerülnek, ahol 2 perc alatt sülnek tökéletesre.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Az állandó kínálatban több klasszikus és gourmet pizza is található, illetve mindig van szezonális pizzájuk is. Nem érdemes kihagyni a salátákat és az olasz desszerteket sem. Mi egy rukkolás-sonkás pizzát kóstoltunk az állandó kínálatból, illetve első harapás után kedvencünk lett a nyár slágere, a spenótos nyári Pizza Spinaci, amelyért még biztosan visszatérünk. Mellé nagyon finom volt a vérnarancsos limonádé és az alkoholmentes Peroni is. Az Insalata Fresca hatalmas adag, friss piros és sárga koktélparadicsommal, minimozarellával és olívabogyóval, illetve bazsalikomos pesztóval nyakon öntve.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A Salve hatalmas ablakain jó kifelé nézelődni vagy a teraszon helyet foglalni, de a kedvenc helyünk a középen található nagy asztal, amely olyan, mintha vendégségben lennénk egy olasz barátunknál, akár nagyobb társasággal is kényelmesen elférünk körülötte. A pizzát elvitelre is kérhetjük, sőt a nagyobb ételkiszállítók kínálatában is megtaláljuk.

Radisson tetőterasz: autentikus kínai konyha és extra signature koktélok
A Radisson BudaPart alsó szintjén találjuk a Shanghai Kitchen utcáról is megközelíthető éttermét, ahol hétköznapokon 11:30 és 15:00 óra között 3 fogásos business lunch menü is elérhető. Kevesebben tudják, hogy a 7. emeleti rooftop bár is nyitva áll nem csak a szállóvendégek előtt. A konyhát Jáki Tamás séf viszi, az irányvonal pedig az autentikus kínai konyha mind az alapanyagok, az elkészítés és a tálalás tekintetében is.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Tamás nemcsak egy receptkönyvet kapott a kínai konyha ikonikus ételeiről, hanem továbbképzéseken is részt vett, illetve bármennyire is egyszerűen hangzik, de az autentikus alapanyagokat sem volt egyszerű beszerezni, emellett még a tálalásban is követik a hagyományokat. Mi pekingi kacsát kóstoltunk puha baóval és friss zöldségekkel, illetve karakteres chilis krumplival, valamint a 3-féle gombával tálalt lazaccal.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A 7. emeleti bárba lifttel juthatunk fel, és mindkét oldalról panorámás kilátás fogad bent és kint, a teraszon is. Újdonság, hogy pénteken és szombaton itt is kérhetjük az étteremben kínált fogásokat egészen 21:30-ig, de éjfélig bar foodok is elérhetők, illetve a klasszikus és signature koktélokat sem érdemes kihagyni. A Sakurában például az Akori Cherry Blossom Gin találkozik a málna és a citrom ízével, amely igazán nyáriassá teszi ezt az italt, a tojásfehérjehab pedig egy krémességet is ad neki. A másik kedvencünk a Coconut Mirage volt, amelyben Bacardi, Bailey’s és a kókusz dominál, olyan, mint egy mesés desszert.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Café Ponyvaregény: finomságokkal teli piknikkosár
A Café Ponyvaregény nappal és este is hangulatos helyszíne a Kopaszi-gátnak. A zöld környezet és a Duna közelsége miatt gyakran adnak otthont csapatépítő rendezvényeknek és esküvőknek is, de romantikus vacsorára vagy családi ebédre is érdemes hozzájuk érkezni. Előzetes foglalással kérhetünk náluk az igényeink szerint összeállított piknikkosarat is, amelybe akár hideg és meleg harapnivalók is kerülhetnek 2 vagy akár több személy számára. Itt érhetők el a különböző lehetőségek.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A mi kosárkánkban 4-féle csatos üveg, benne májpástétom, padlizsánkrém, juhtúrókrém és olívaolajban érlelt sajtok sorakoztak, illetve üvegben gyümölcsös limonádé, a dobozban hideg gyümölcssaláta, valamint egy sajtból, valamint minőségi kolbászokból és sonkákból álló hidegtál. A kosár mellé igény esetén takarót, sőt szabadtéri játékokat is kérhetünk.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A kosár tartalmát a Kopaszi-gát területén belül bárhol elfogyaszthatjuk, rengeteg árnyékos, zöld terület áll a rendelkezésünkre, de akár a kertmoziba is elvihetjük. Ami nagyon fontos, hogy legalább 1 nappal előtte rendeljük meg náluk ezeken az elérhetőségeken: +36 20 9832446 vagy ponyvaregenycafe@gmail.com.

Kopaszi Kert: extra tanksör, amely egyenesen Csehországból érkezik a csapra
A Kopaszi Kertben nemcsak extra látványt nyújt, hanem extra élvezeti értéke is van a tanksörnek. A Pilsner Urquell egyenesen Csehországból érkezik, amit közvetlenül a rézből készült, 500 literes tartályokba töltenek. Innen rézcsöveken keresztül jut el a csapig.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Különleges csapolási technikája van, amely szakértelmet kíván, és az is fontos, hogy 3 ujjnyi habbal kell a vendégek elé kerüljön. Sokkal frissebb, gazdagabb ízvilágú, a habja krémesebb, mint a hagyományos csapolt sörnek.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A sör mellé valami igazán jó étel is kívánkozik, így készítenek friss hekket, sült kolbászt, házi lángost és szaftos hamburgereket is. Keddenként akusztikus koncertekkel, szerdánként folkestekkel, olykor pedig gyerekprogramokkal is készülnek. Részletes program itt.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
VakVarjú Beach: nyaralás a városban
Rögtön a Kopaszi-gát bejáratánál találjuk a VakVarjú Beach Bistro laza hangulatú helyszínét, ahol a hajószerű teraszon foglalhatunk helyet, miközben a látványkonyhában készülnek a jobbnál jobb fogások, például a grillen. Ha valami könnyedre vágyunk, akkor érdemes a focacciával kínált krémválogatásukat megkóstolni, vagy a hűsítő bodzakrémlevest egressel és házi túróbonbonnal.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
A látványkonyhában a nemzetközi ízek dominálnak, így választhatunk például pulled pork quesadillát, VakVarjú schnitzelt bécsi burgonyasalátával, vaslapon sült chilis-fokhagymás tigrisrákot cézársalátával vagy zöldséges gyozát korianderes édes chili dippel, edamame babbal és pak choijal, itt tényleg mindenki megtalálhatja a kedvérevaló, minőségi alapanyagokból készült fogásokat.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Az italok tekintetében is igen széles a választék a klasszikus koktéloktól az alkoholmentes italokig, ez utóbbiból igazán sokfélét találunk a gin-toniktól a Negronin át az epres-bazsalikomos alkoholmentes rozéfröccsig, mind autósbarát verzióban. 8-féle limonádé közül is választhatunk, a mi kedvenceink a sárgabarackos-rozmaringos és a levendulás-zsályás.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Akár a nappali órákban, akár délután vagy kora este érkeznénk a BudaPartra, biztos, hogy találunk magunknak olyan helyszínt, ahol jól érezhetjük magunkat, ha egy finom fagyira, valami gyors harapni valóra, egy hűsítő koktélra, hideg sörre, piknikélményre vágyunk. Mi most hét helyet jártunk be, de még számos lehetőséget kínálnak az indiai gyorsétkezdétől a pékségeken át a panorámás éttermekig. A park kiváló helyszín családdal és barátokkal is egy lazulós nyári estére, nem mellesleg rengeteg sportprogram, koncert, kertmozi is vár ránk reggeltől estig, amiről itt írtunk bővebben.

(Fotó: Bielik István - We Love Budapest)
Mivel felszíni parkolás nincsen, autóval parkolni a BudaPart irodáinak mélygarázsaiban lehet, illetve a Kopaszi-gát előtti murvás parkolóban, de könnyen és gyorsan megközelíthető kerékpárral és tömegközlekedéssel is.