Újabb területeket jelölt ki a kormány: itt épülhetnek a rozsdaövezeti, áfa nélküli lakások

Eddig két rozsdaövezeti akcióterület kapott teljesen zöld lámpát a Rozsdaövezeti Bizottságtól, - az egyiket a XIII. kerületben a Váci úton jelölték ki, a másik pedig egy IX. kerületi, szintén több funkciós épületeket tartalmazó városfejelsztési projekt. A legfrissebb közlönyben újabb 4, azonnali rozsdaövezeti terület kapott gyorsított beruházási jóváhagyást a kormánytól. Ez a lakásvásárlóknak is jó hír, hiszen az egyébként 5%-os áfával épülő rozsdaövezeti lakások után, visszaigényelhetik az áfát, így lényegében áfa nélkül tudnak vásárolni.

Mi a távmunka alternatívája?

KATKÓ KÁROLY, A BudaPart fejlesztését is végző Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. iroda bérbeadási igazgató szerint ma már nem elég egy kiváló lokációval rendelkező telken egy jó épületet fejleszteni, ennél mind a bérlők, mind a befektetők többre vágynak. A változó elvárásokról, 2022 kihívásairól és trendjeiről is beszélgettünk.

Ez az egyetlen reménye Budapestnek, hogy élhető város maradjon

2030-ben az előrejelzések szerint száztíz olyan város lesz, aminek a lakossága meghaladja az ötmilliót és ebből hatvanhatnak a népessége túllépi a tízmilliós határt. Úgy tűnik, a városok iránt az emberiség érdeklődése töretlen, jelenleg a világnépesség 54 százaléka, 2050-re várhatóan 70 százaléka lesz városlakó. A várossal kapcsolatos elvárások alapját a jó munkalehetőség, a biztonság és a szolgáltatások adják, de vajon a mai kor városaira is érvényesek ezek? Mit kell tennünk, hogy a jövő városai is élhetők és emberfókuszúak legyenek? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett - Budapest és más nagyvárosok példáin keresztül - a TEDx Danubia Future Life Salon eseményén Kozák Ákos, szociológus-jövőkutató és Schrancz Mihály, építész, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek lesznek Budapest legmodernebb részei - Hamarosan elárasztják a fővárost a mini városközpontok

Budapestet hamarosan elárasztják a mini városközpontok, az elmúlt időszakban ugyanis több olyan egyáltalán nem kisléptékű beruházást jelentettek be, vagy már indítottak el, amely egy nagyobb terület teljes beépítésére, lakóházak, irodák, szálloda, boltok, közpark létrehozására vonatkozik, kiépítve az ehhez szükséges infrastruktúrát (közlekedési lehetőségek, óvoda, orvosi rendelő, stb.) egyaránt. Lássuk, hol lesznek Budapest legújabb központjai!

Extra feláras zöld irodaház - Kinek éri meg?

Az ESG-alapú működési szempontrendszer az ingatlanpiacot is elérte, és akár annak átalakulását is magával hozhatja. Mivel az Európai Unióban az épületek felelősek az energiafogyasztás 40 és a szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért, a zöld épületek kérdésköre megkerülhetetlen a zéró karbon célok eléréséhez. De vajon milyen szerepe lehet a bérlőknek ebben? A bérlők igényeiről és elvárásairól a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat második epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője és Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője.

BudaParti Adventi Napok

December 16-18. között mindenkit szeretettel várnak az első BudaParti Adventi Napokra.