Magyarország legmodernebb épülete formálódik a szemünk előtt

A Mol Csoport közzétette az épülő új székház, a Mol Campus belsőépítészeti terveit a projekt weboldalán. Ebből az alkalomból Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szervezett háttérbeszélgetést, amelyen az Origo is részt vett. A rendezvényen betekintést nyerhettünk az elkészült 13,5 méteres munkagödörbe is. Megtudhattuk azt is, hogy 2022-től dolgozhatnak majd a Mol munkavállalói a Mol Campuson. Várhatóan szeptemberre választják ki a fővállalkozót az épület megépítésére – hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Belülről is jól néz ki majd a Mol-felhőkarcoló

A Mol Campus legutóbb azzal került a hírekbe, hogy az UNESCO rémisztőnek nevezte, Budapest legproblémásabb fejlesztései közt emlegette, és csodálkozott, egyáltalán hogy kaphatott építési engedélyt. Tény, hogy soha nem épült még ekkora ház Budapesten. 120 méteres magasságával nyugodtan nevezhetjük felhőkarcolónak: messze túlnyúlik az eddigi legmagasabb épületeken, a 96 méter magas Bazilikán és az Országházon (amelyek amúgy a millenniumi ünnepségek évszáma miatt lettek pont ekkorák).

Küszöbön a változás: fájdalmas új szabály repítheti tovább a lakásárakat

A 2021-től szigorodó energetikai szabványok alaposan átformálhatják az új építésű házak és lakások piacát. Az életbelépő rendelet szerint az épület úgynevezett primer energiaigényének (fűtés és használati melegvíz előállításának energiája) 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni, valamint teljesíteni kell a legalább BB energetikai minősítést. A változás kapcsán két hazai fejlesztőt kérdeztünk meg arról, hogy milyen hatással lehet mindez az új építésű lakások piacára.

Átvehetik-e az irányítást a hackerek egy okosotthon felett?

Egyre több fejlesztésnél törekednek arra, hogy ne csupán a belső kialakítás legyen modern, de a lakások digitalizációs szintje is felvegye a versenyt a modern kor újításaival. Vannak vásárlók, akik már elvárják a lakások digitális felszereltségét, mások azonban még csak ismerkednek az új technológiával. Az viszont biztos, hogy az okosvárosnak ugyanúgy része az okosotthon, mint például a közlekedésben is terjedő okos megoldások. Az alábbiakban két szakértő segítségével arra keressük a választ, hogy hogy tekintenek most a vásárlók az okosotthonos megoldásokra és kell-e aggódni a rendszerek biztonsága miatt.

GYEREKNAP A BUDAPARTON

A május 26-i gyereknap alkalmából közösségi és családi nappal várnak mindenkit a Kopaszi gáton, ahol közös krétarajzot is készíthetnek a gyerekek, illetve elrejtett állatos táblákat is kereshetnek a környéken, melyekért cserébe ajándékot is nyerhetnek. A program ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött!

Nincs megállás, tovább pörög az újlakás-piac a Duna mellett

Sem a kereslet visszaesése, sem árcsökkenés nem várható a következő néhány évben a budapesti újépítésű ingatlanpiacon - véli Kiss Ákos, a Property Market lakóingatlan értékesítési igazgatója. A szakértő egyetért azokkal az ingatlanpiaci felmérésekkel és elemzésekkel, amik azt mutatják, hogy a lakáspiaci boom még korántsem ért véget.

Amit még nem láttál: ilyen a kilátás a BudaParton 15 emelet magasan

Egy új városrész van kialakulóban a Kopaszi-gáton, a BudaPart projekt a mintegy 10 éves fejlesztés végére 30 ezer városlakó életterévé és munkahelyévé válik majd. Az első lakóépületet 2-3 hónapon belül elfoglalhatják a lakástulajdonosok, de az első ütemben megvalósuló további 3 lakóépület és a BudaPart GATE irodaház is a tervek szerint halad az ott dolgozó 600-700 építőipari munkavállalónak köszönhetően. Egy exkluzív bejárás során megnéztük, milyen lesz a kilátás a 15. emeletről, és interjút készítettünk Dr. Schrancz Mihállyal, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. fejlesztési igazgatójával, miközben a levegőből egy drónnal is szemügyre vettük, hogy hogyan halad az építkezés. Most pedig megmutatjuk.

Ilyen városnegyed még nem épült Budapesten

BudaPart néven épül újgenerációs városnegyed a Duna-parton impozáns lakóépületekkel, kávézókkal, üzletekkel és irodákkal. A tervek szerint néhány év múlva egy kisvárosnyi közösség él majd a Kopaszi-gát mellett.